StoryEditor

Viac ako arogancia

Ovládneme energetické firmy, sľuboval za celú vládnu koalíciu pred pár mesiacmi minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Vtedy to nebolo nič prekvapivé, vláda jednoducho využila svoje legitímne právo preobsadiť strategické pozície. Programové vyhlásenie vlády - sľubujúce únosnejšie ceny energií - totiž úzke spojenie so pološtátnym megabiznisom vyslovene potrebovalo.
Lenže potom sme mali možnosť postupne sledovať nominácie, ktoré niekedy prekračujú hranicu zdravého rozumu. Bez ohľadu na odbornosť a skúsenosti vládnych nominantov hovorí za seba len ich história.
V krátkosti: Fond národného majetku vedie bývalý policajt a bývalý profesionálny vojak. Veď disciplína musí byť. Energodistribučkám hrozí pokuta niekoľko sto miliónov, de facto za to, že sa ešte štátu nepodarilo posilniť svoj vplyv v predstavenstvách ich vznikajúcich dcér. V dozornej rade Transpetrolu zasa sedí kontroverzný Július Rezeš, aj keď jemu sa aspoň nedajú odoprieť obchodné zručnosti (pozri developing v Tatrách).
Čo však vládne strany predviedli v piatok v Slovenskom plynárenskom priemysle, nemá obdobu. Zatiaľ čo napríklad štátne Cargo nedávno nekompromisne vyhodilo manažéra, ktorý sa vydával za inžiniera, človek s podobným príbehom je v Dozornej rade SPP vítaný. Za členstvo v rade bude brať štátne peniaze aj bývalá šéfka bunky komunistickej strany v STV. Okrem toho plynárne ovládnu aj ľudia blízki Fiľovcom, Rezešovcom a údajnému mecenášovi Smeru-SD Jurajovi Širokému. Aspoň bude mať štát istotu, že plyn domácnostiam plným voličov radikálne nezdražie.
Ak by sme si mali myslieť, že vláda bezhlavo rozdáva trafiky svojim lojálnym ľuďom, je to viac ako arogancia. Nazvime to však optimistickejšie, napríklad momentálny nedostatok odborných kapacít.

Juraj Danielis, zástupca šéfredaktora, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: MF pripúšťa diskusiu 02 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akcie RWE v Nafte asi prevedú do Česka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:20