StoryEditor

Usámov tajomný hrad

03.11.2005, 23:00
Komédiu Tajomný hrad v Karpatoch nakrútil režisér Oldřich Lipský podľa voľnej predlohy románu Julesa Verna. Excentrický barón stvárnený Milošom Kopeckým miloval operu a ešte viac jednu opernú sólistku. Uniesol ju na svoj hrad a po jej smrti ju pomocou technických vynálezov zvečnil. Na to však prišiel jej snúbenec Michal Dočolomanský a po odhalení tajomstva spôsobil skazu celého hradu.

Komédiu Tajomný hrad v Karpatoch nakrútil režisér Oldřich Lipský podľa voľnej predlohy románu Julesa Verna-+
. Excentrický barón stvárnený Milošom Kopeckým miloval operu a ešte viac jednu opernú sólistku. Uniesol ju na svoj hrad a po jej smrti ju pomocou technických vynálezov zvečnil. Na to však prišiel jej snúbenec Michal Dočolomanský a po odhalení tajomstva spôsobil skazu celého hradu.
Dvadsať rokov po nakrútení tohto filmu sa odohral iný príbeh, akoby pustený odzadu. Na jeho začiatku bola skaza hradu, resp. skaza dvoch vysokých veží. Tak ako vo filme ožila operná speváčka, časom možno ožije aj muž, ktorého vtedy vyhlásili za svetového zločinca číslo jeden. Usáma bin Ládin sa na verejnosti naposledy objavil pred rokom, aj to iba prostredníctvom videozáznamu. Ústredným hrdinom sa medzičasom stal Abú Músa Zarkáví, ktorému islamský svet poskytuje najviac pozornosti vrátane tej finančnej.
Za Al-Kajdú namiesto bin Ládina verejne hovorí jeho pobočník Al Zaváhrí. Podľa jednej špekulácie je to preto, že sa najvyšší šéf nevyjadruje ku každodenným udalostiam, ale šetrí sa na tie najvýznamnejšie príležitosti. Podľa iných je chorý a jeho ubiedený výraz by mohol demoralizovať spolubojovníkov, možné je však aj to, že medzičasom zomrel. V každom prípade islamisti čosi tutlú. Možno si okrem Koránu prečítajú aj Verna a podarí sa im ho oživiť aspoň elektronicky. Zatiaľ čo totalitné režimy v minulom storočí svojich vodcov balzamovali, dnes sa dá digitalizovať. Stačí sa sústrediť na obraz, obsah bin Ládinovho posolstva netreba aktualizovať, ten aj tak vždy pripomínal obohranú platňu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 04:17