StoryEditor

Komentár HN: Z "medzitrhu" môže zostať len drahé poloriešenie

03.05.2006, 00:00

SDKÚ vyrukovala vo svojom volebnom programe s plánom vytvoriť na Slovensku pracovný "medzitrh". Ten by mal pomôcť zamestnávať ľudí, ktorí sú dlhodobo bez práce, a to tak, že na plat by sa im skladal ich nový zamestnávateľ spolu so štátom. Riešenie v podobe, v akej ho strana zatiaľ predstavila, však vyzerá skôr ako lacná návnada pre voličov, než niečo, čo by mohlo v praxi dobre fungovať.
Podľa ministra financií Ivana Mikloša by štát doplácal peniaze zamestnancovi iba do výšky minimálnej mzdy. Aby sa nezneužili, podľa volebného programu by mala pomôcť "presná evidencia na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny v súčinnosti so Sociálnou poisťovňou". To však asi stačiť nebude. V opačnom prípade by na Slovensku už dávno neexistovala práca načierno a ľudia, ktorí zneužívajú sociálne dávky.
Doteraz nikto nepovedal, akou konkrétnou sumou by sa na výplatu mal skladať štát a koľko by ho to stálo. Podľa volebného programu nič, keďže na tento účel by sa presmerovali už existujúce zdroje. Na príspevok k mzde sa dajú použiť napríklad sociálne dávky, ktoré dlhodobo nezamestnaní dostávajú za to, že "sedia doma". Takto by ich dostávali za to, že pracujú.
Ani takéto riešenie však nie je zadarmo. Nik totiž nedokáže presne povedať, že konkrétny nezamestnaný získal prácu práve kvôli takémuto typu štátnej podpory a že jeho zamestnávateľ pomoc od štátu skutočne potrebuje. Treba si uvedomiť, že v súčasnosti na Slovensku pracuje niekoľko desaťtisíc ľudí za minimálnu mzdu a väčšina nezamestnaných je na úradoch práce evidovaná dlhodobo. Podnikatelia by tak teoreticky mohli zamestnať na minimálnu mzdu iba dlhodobo nezamestnaných. Všetci tí, čo pracujú za minimálnu mzdu, by tak mohli dostávať štátny príspevok, a to bez toho, aby sa vytvorili stovky nových pracovných miest.
Preto ak SDKÚ myslí svoj "medzitrh" vážne, mala by presne povedať, koľko, komu a ako dlho mieni platiť. V opačnom prípade by iba neefektívne minula desiatky miliónov a z medzitrhu by sa stalo iba zbytočne drahé "medziriešenie".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 13:26