StoryEditor

Volebné Prúdy

04.04.2006, 00:00
Prvý apríl si prekvapujúco ako skutočný štart svojej predvolebnej kampane vybrali niektoré slovenské politické strany. A na ich podporu sa odhodlali viacerí skutoční umelci.

Speváka skupiny Coldplay sklamal Tony Blair, a preto sa obrátil ku konkurencii. Výsledkom je pieseň Talk to David, ktorou Chris Martin podporuje nového šéfa konzervatívcov Camerona. Ich ženy sa spolu stretli na hodine jogy. Na Cameronovi sa mu páči, že jazdí na bicykli a na svojom dome má veternú turbínu. Ekologicky angažovaný spevák a vegán nadobudol dojem, že práve David Cameron pomôže zachrániť planétu. Táto motivácia môže znieť smiešne, ale úprimne. Až na to, že ide iba o prvoaprílový žart denníka Guardian...
Prvý apríl si prekvapujúco ako skutočný štart svojej predvolebnej kampane vybrali niektoré slovenské politické strany. A na ich podporu sa odhodlali viacerí skutoční umelci. Niekedy je ich meno dokonalou diagnózou strany. Smer úplne rezignoval na boj proti svojej populistickej povesti a do volebného boja povolal hviezdy ako ľudového rozprávača Strýca Izidora alebo politicky prelietavého Roba Kazíka. To isté platí o Pavlovi Hammelovi, známeho tým, že hrá tomu, kto zaplatí. Hoci jeho bývalý spoluhráč Marián Varga takúto angažovanosť bytostne neznáša, Prúdy vystúpia na mítingoch Dzurindovej strany. Z hľadiska vnútornej integrity možno oceniť asi len Jána Berkyho-Mrenicu mladšieho, ktorý s Diabolskými husľami podporí stranu, za ktorú kandiduje. K tomuto ideálu sa priblížil iba Jožo Ráž, ale napokon odmietol prijať vysoké miesto na kandidátke Mečiarovej strany, takže to celé pokazil.
Coldplay kvôli prvoaprílovému žartu zmenili text svojho hitu Talk na smiešnu angažovanú zlátaninu plnú povrchných motívov. Slovenské kapely sú oveľa pragmatickejšie -- ich David nemá na streche veternú turbínu, stačí, keď dobre platí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:19