Reuters
StoryEditor

Prečo sú ženy takmer dokonalé obchodníčky

09.01.2018, 23:00
Sú efektívne, rozumné a schopné ovládať svoje emócie.

Pri investovaní na finančných trhoch majú ženy tendenciu robiť lepšie rozhodnutia ako muži, častejšie zarábajú a menej často strácajú, oveľa lepšie zvládajú prípadné straty. Perfektný obchodník neexistuje, no niektoré ženy sa tomuto ideálu približujú, oveľa viac ako muži.

Warren Buffet ako úspešná žena

Aj z Warrena Buffetta spravili úspešného biznismena ženské rysy, uvádza to americký guru pre ženy v biznise, LouAnn Lofton, autor knihy „Warren Buffett investuje ako žena“. A čo na tom samotný W. Buffett? Nepopiera to.

O ženách obchodujúcich na finančných trhoch píše napríklad americká autorka Kim Kiyosaki v knihe Bohatá žena. V Japonsku je zas priekopníčkou Mayumi Torii, ktorá založila klub FX Beauties. Známa obchodníčka Američanka Carolyn Boroden, prezývaná aj ako kráľovná Fibonacci, je príkladom toho, keď žiačka prekoná svojho majstra. Prispôsobila totiž metodológiu legendárneho Roberta Minera k jej vlastnému obchodnému konceptu.

Na trhu je však ešte stále oveľa menej žien obchodníčok ako mužov. Keď sa bližšie pozrieme na príčiny, dospejeme k naozaj zaujímavým záverom. V prvom rade sú ženy pri obchodovaní určite menej impulzívne a emotívne. Muži často hovoria „skúsil som obchodovať, zapáčilo sa mi to a išiel som do toho“. Ženy sú zvyčajne motivované inými vecami.

Niekedy hľadajú nové povolanie, chcú investovať svoj finančný prebytok sami, a takmer vždy sú takéto rozhodnutia dostatočne premyslené. V dôsledku toho je na trhu oveľa menej žien, ktoré začali obchodovať náhodne. To je od samého začiatku výhoda oproti mužom. Ďalším aspektom sú očakávania. Ľudia, najmä mladí muži, majú z pohľadu možných finančných ziskov často prehnané očakávania. Často sa pýtajú „koľko môžem na burze za týždeň zarobiť?“. Žena by takúto otázku nikdy nepoložila.

Ovládanie emócií

Ženy sú však pripravené pracovať tvrdo a dlhodobo. Neočakávajú zázraky zo dňa na deň. Sú preto oveľa opatrnejšie. Jedinou situáciou, kedy ženy zle ohodnotia riziko, je, keď nesprávne odhadnú očakávaný objem otvorených pozícií na trhu. Tento omyl sa mužom stáva oveľa menej často.

Podľa psychológov sa pri rozhodovaní o investíciách muži v porovnaní so ženami viac spoliehajú na domýšľavosť a intuíciu. Ženy začiatočníčky zvyčajne investujú viac energie do získania potrebných znalostí a rozširujú ich systematickým spôsobom. Zároveň im trvá dlhší čas kým sa samé nazvú „profesionálnou“ obchodníčkou.

Ženy ľahšie ako muži potláčajú nutkanie vyhrať svoje predchádzajúce straty. Keď musíte urobiť rýchle obchodné rozhodnutie, významným faktorom sú okrem rozumu emócie. Keď ich dokážete ovládať, stávate sa silnejším. Zdá sa, že práve schopnosť pochopiť seba a svoje pocity je silnou stránkou žien. Je to čiastočne ich prirodzená vlastnosť, no súvisí to aj s ich výchovou.

Potvrdzuje to prieskum

Podľa prieskumu Saxo Bank, ktorý prebehol medzi jej klientami v strednej a východnej Európe, dosahujú ženy veľmi často vyššie zisky ako muži. Tento názor samozrejme nie je absolútny, pretože na trhu je stále viac mužov ako žien, avšak percento žien, ktoré sú v pluse v porovnaní so ziskovými mužmi, je vyššie.

Ďalšou výhodou žien je tendencia obchodovať viac organizovanejším spôsobom. Sledujú svoj plán konzistentne a venujú mu toľko času, koľko je naozaj potrebné. Neexistujú prakticky situácie, kedy by ženy trávili pred monitorom hodiny a hodiny.

V čom sa poučiť

Muži by sa teda mohli od nežnejších polovičiek pri investovaní niečomu priučiť. Tu je päť pravidiel úspešných žien, ktoré nám vyplynuli z nášho prieskumu, a pri ktorých môžu byť ženy mužom dobrou inšpiráciou.

  1. Obchodujte len s peniazmi, ktoré sa nebojíte stratiť
  2. Nikdy sa nepokúšajte „vyhrať“ svoje peniaze späť. Zamyslite sa ešte raz a začnite odznova.
  3. Študujte psychológiu – musíte sa naučiť, čo si môžete dovoliť robiť a čo nie. Bojujte so svojím strachom, a snažte sa ho minimalizovať. Psychický stav vždy ovplyvňuje obchodovanie investora.
  4. Pokúste sa nájsť rovnováhu – obchodujte vtedy, keď je situácia priaznivá a odpočívajte, ak narazíte sa prekážku. Nie naopak.
  5. Nezabudnite oddychovať. Ľudia na to často krát počas obchodovania zabudnú. Zatvorte svoje pozície a oddýchnite si.

Autor je riaditeľ Saxo Bank pre strednú a východnú Európu

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 01:49