StoryEditor

Poznámka: Čo sme našli na stole

17.08.2006, 00:00

Len bezcenný papier. Takú úroveň včera pripísala vláda prvej verzii návrhu štátneho rozpočtu na budúce tri roky. Ide len o pracovnú verziu. Na čo ju teda vláda predstavuje? Prečo predkladá niečo, čo vlastne vôbec nevyšlo z jej dielne? Áno, je pravda, že ministerstvo financií tlačil termín, a tak zobrali čo bolo pripravené na stole. Jediné, k čomu sa z pracovnej verzie vláda prihlásila, bola úroveň deficitu verejných financií. Ale aj pri ňom dokázali objaviť "Ameriku".
"Vôbec sa nehovorí, že deficit Sociálnej poisťovne bol mimo deficitu verejných financií a my ho teraz v roku 2007 musíme prvýkrát zarátať do trojpercentného deficitu," posťažoval sa včera Robert Fico - Kolumbus. Deficit, ktorý súčasnej vládnej garnitúre zanechala tá bývalá "kvôli" dôchodkovej reforme, pritom zvýši schodok verejných financií o 1,2 percenta hrubého domáceho produktu. Fico však len zdedil pravidlá Paktu stability a rastu o započítavaní dôchodkovej reformy. To je však ospravedlniteľné.
Horšie je sypanie soli do otvorenej rany. Kvôli zmene pravidiel totiž podľa premiéra príde vláda o možnosť použiť peniaze na rozvojové programy v školstve, v zdravotníctve alebo kdekoľvek inde. Škoda len, že pohľad do plánovaného šetrenia vo výdavkoch rezortov, ako aj návrhu rozpočtu na budúci rok, hovorí niečo celkom iné. Stiahnutie 720 miliónov v tomto roku a vyše dvesto v budúcom hovorí jednoznačne: O školstvo tu, bohužiaľ, vôbec nejde!

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 03:38