StoryEditor

Nie sme na konci dejín

29.12.2005, 23:00
Pamätám sa, keď sme ešte pred rokom 1998, v čase éry Vladimíra Mečiara, ako študenti cestovali do zahraničia. Pri rôznych príležitostiach sme boli konfrontovaní s negatívnym obrazom, ktorý vtedy mala naša krajina. Doteraz si so zlým pocitom vybavujem, ako sme sa pokúšali vysvetliť a obhájiť udalosti, pri ktorých to často ani nebolo možné.

Pamätám sa, keď sme ešte pred rokom 1998, v čase éry Vladimíra Mečiara, ako študenti cestovali do zahraničia. Pri rôznych príležitostiach sme boli konfrontovaní s negatívnym obrazom, ktorý vtedy mala naša krajina. Doteraz si so zlým pocitom vybavujem, ako sme sa pokúšali vysvetliť a obhájiť udalosti, pri ktorých to často ani nebolo možné. Veď skúste niekomu vysvetliť zmarenie referenda či únos prezidentovho syna. Keby sa nás vtedy niekto opýtal, či sme hrdí na svoju krajinu, viacerí z nás by pravdepodobne zaváhali. Odvtedy sa veľa vecí objektívne zmenilo k lepšiemu. Výskumy verejnej mienky ukazujú, že značná časť občanov pozitívne hodnotí uskutočňované reformy a v posledných dvoch rokoch sa zvýšila aj hrdosť obyvateľov na svoj štát.
Napriek týmto nespochybniteľným úspechom by však bolo chybou interpretovať dnešnú situáciu na Slovensku ako "koniec dejín" a za najvýznamnejšiu politickú tému budúcnosti považovať súboj ekonomických koncepcií pravice a ľavice. Pred slovenskými politikmi stojí ešte veľa výziev, s ktorými sa pravdepodobne budú v dohľadnom čase konfrontovať. Asi najaktuálnejšou z nich je téma morálky v politike. S tézou ekonóma Eugena Jurzycu, že prijaté reformy majú v sebe aj silný morálny rozmer a pomohli napraviť množstvo vzťahov pokrivených minulosťou, sa nedá nič iné len súhlasiť. Oblasti politiky sa však tieto pozitívne zmeny zatiaľ príliš nedotkli. Aj tohtoročná situácia v parlamente poznačená veľkým počtom prestupov medzi poslaneckými klubmi za nie vždy celkom jasných okolností svedčí o tom, že tu ešte máme čo doháňať. Posun k lepšiemu pravdepodobne nenastane, pokiaľ si politici neuvedomia, že okrem daňovej a dôchodkovej reformy od nich občania očakávajú aj viac transparentnosti a menej arogancie.
Slovensku sa v blízkej budúcnosti nevyhnú ani problémy, s ktorými sa už dnes stretáva veľká časť štátov EÚ. Ide napríklad o prílev migrantov, pokles pôrodnosti či spolužitie s ľuďmi z iných kultúr. Aktuálnymi sa tiež pravdepodobne čoskoro stanú otázky ochrany života, bioetiky či rôznych modelov partnerského súžitia. V nadchádzajúcom roku by si teda občania od politikov určite radi vypočuli ich pohľady a názory aj na tieto problémy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:06