trhy, burza, akcieReuters
StoryEditor

Šesť rád ako sa stať úspešným investorom, aj keď len začínate

23.01.2018, 15:28
Rady z praxe, ako na finančné trhy.

Finančné trhy ponúkajú deň čo deň množstvo nových investičných príležitostí. Možnosť špekulovať na vzostupy a poklesy ceny akcií, komodít, či mien má dnes takmer každý. Hovoríte si, prečo to tiež neskúsiť?

Naberte odvahu a vyskúšajte to! Stačí mať potrebný kapitál, odporúča sa začas aspoň s niekoľko tisíc americkými dolármi, mať dostatok guráže a ochotu učiť sa. Na to, aby sa z vás stal úspešný investor, by ste sa ale mali dobre pripraviť. Je potrebné držať sa niekoľkých zásad vyplývajúcich z praxe úspešných investorov. Pravidlá sa dajú zhrnúť do týchto šiestich kľúčových bodov:

1. Stanovte si vhodnú dobu pre začiatok obchodovania

Pre správne načasovanie prvých nákupov je potrebné, aby ste sledovali situáciu na trhu a špekulovali, kedy je trh vo svojom minime a má tak potenciál rásť. Veľmi ale tiež záleží na tom, aký chcete byť investor.

Kým krátkodobý trader môže vstúpiť na trhy prakticky kedykoľvek - pretože danú pozíciu drží len niekoľko hodín, či dní. Dlhodobý investor drží pozíciu aj mesiace, a zvyčajne čaká na výraznejší signál z trhu, preto je časovanie dôležitejšie.

2. Rozmyslite si svoju investičnú stratégiu

Pevne sa držte vopred zadefinovanej stratégie. Tá by mala zahŕňať nielen finančné nástroje na obchodovanie, ale aj podmienky, za akých budete akcie, či iné aktíva nakupovať a predávať.

3. Musíte vedieť, kedy na trh vstúpiť, ale aj kedy pozíciu uzavrieť

Ľudia často robia chyby v tom, že svoje ziskové pozície uzatvárajú príliš skoro. Tie stratové naopak nechávajú otvorené s márnou vierou, že sa trend obráti. Dlhodobo toto správanie vedie s vysokou istotou k stratám.

Dobrým nástrojom pre obchodovanie dlhodobejších trendov je napríklad tzv. trailing (vlečný) stop, ktorý vám na rastúcom trhu automaticky posúva hranicu realizácie zisku o vopred stanovenú vzdialenosť až do okamihu, keď sa trend zmení.

Síce tak neuzavriete svoju pozíciu na maxime, ale dovolí vám to mnohokrát participovať na rastúcom trende dlhšie, ako vaše vlastné emócie. Platí teda, že straty je dobré zatvárať včas na základe vopred stanovených hraníc, a zisky nechať rásť.

4. Buďte trpezliví a kontrolujte svoje emócie

O zisky vás spravidla nepripraví trh, ale už niekoľkokrát spomínané emócie. Ako sa im ubrániť? Kľúčom je spísať si dlhodobý investičný plán, nemať ho iba v hlave a neupravovať ho podľa momentálnej nálady.

Plánu sa zodpovedne držte a neprepadajte ilúziám o rýchlom zbohatnutí na jednoduchých investíciách. Tie spravidla len lákajú drobných neskúsených investorov do vysoko rizikových obchodov.

Investujte pravidelne a naučte sa priznať si svoje chyby a poučiť sa zo skúseností. Každý úspešný investor by sa mal vyznačovať práve trpezlivosťou a schopnosťou kontrolovať svoje emócie.

5. Nastavte si hranice, za ktoré nepôjdete

Stáva sa relatívne často, že začínajúcim investorom sa darí všetko, na čo siahnu. Nadobudnuté sebavedomie ich potom ženie k prílišnej ochote riskovať. Je však potrebné poznať svoj maximálne prijateľný risk, a čo už je naopak nad touto hranicou.

Snažte sa tiež neinvestovať s davom, čiže nekopírovať väčšinové správanie trhu. Často ide len o euforické správanie na základe krátkodobého výkyvu trhu a správ z médií.

6. Vyskúšajte si to naživo

Mali by ste vedieť, do čoho idete. Väčšina online investičných platforiem preto dnes ponúka možnosť skúšobného obchodovania prostredníctvom demo účtu, obvykle po dobu jedného mesiaca s virtuálnym vkladom.

V prostredí demo účtu si prechádzate deň po dni jednotlivé trhy za reálne ceny, zadávate svoje prvé obchodné príkazy a sledujete vývoj svojho fiktívneho účtu. Je to ideálna príležitosť vyskúšať si všetko nanečisto, skôr než urobíte prvý krok k reálnemu obchodovaniu.

Pamätajte, ciest k úspechu na finančných trhoch je viac, úspešní sú však len tí investori, ktorí sa neboja hľadať nové príležitosti, nezmätkujú a držia sa vopred definovanej investičnej stratégie.

Autor je riaditeľ Saxo Bank pre strednú a východnú Európu

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 04:23