23.03.2006, 23:00
Totalitné režimy sa okrem iného dajú spoznať podľa toho, že svojim obyvateľom zakazujú chodiť po tráve. Ak im to zakazujú jednotlivci, sú to zrejme osamelí ľudia, ktorí potrebujú pomôcť.

Totalitné režimy sa okrem iného dajú spoznať podľa toho, že svojim obyvateľom zakazujú chodiť po tráve. Ak im to zakazujú jednotlivci, sú to zrejme osamelí ľudia, ktorí potrebujú pomôcť. Puntičkársky dôchodca hrdý na svoj starostlivo ošetrovaný trávnik v Ohiu pred pár dňami zastrelil 15-ročného chlapca, ktorý mu behal po trávniku. "Práve som zastrelil decko," pokojne povedal do telefónu, keď sa sám udal polícii. Chlapec a jeho rodičia mu už išli na nervy päť rokov a toho dňa sa prosto neovládol a siahol po guľovnici.
Rozprávanie tohto príbehu by sa na tomto mieste mohlo skončiť, bola by však z toho iba bulvárna správička. Dôchodca však stelesňuje to, čo po celom svete prežívajú milióny ľudí. Ak žijete osamelo, začnú mať pred ľuďmi prednosť veci. Ľudia vás sklamali a opustili, zato sterilne poupratovaná domácnosť v prípade osamelých žien či sterilne zostrihaný trávnik v prípade mužov dokážu poskytnúť aspoň nejaké potešenie. A niekedy dokonca veľké, spomínaný dôchodca hrdo sedával na lavičke pred domom a nad hlavou mu na jeho dome viala americká vlajka.
Osamelými nebývajú iba starší ľudia, ale v krajinách ako je Slovensko aj tisíce dlhodobo nezamestnaných ľudí. Neustále sa o nich hovorí, že postupne strácajú pracovné návyky, menej sa hovorí o tom, v akej izolácii sa mnohí z nich ocitnú. Nadbytok voľného času je živnou pôdou pre rôzne závislosti, od alkoholu až po podivné koníčky. Obsedantné šľachtenie svojho príbytku a jeho najbližšieho okolia je poruke ako prvé. Deti od susedov majú u nás šťastie, že oveľa menej ľudí má nad kozubom zavesenú guľovnicu. Ľudia si však robia zle tak ako všade inde na svete, no prestrelky zvyčajne bývajú iba slovné.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:23