Japonský premiér Shinzo AbeTASR/AP
StoryEditor

Japonsko pokračuje v uvoľnenom menovom štýle

16.02.2018, 11:23
Japonsko dalo signál, že uvoľnená monetárna politika bude pokračovať aj naďalej.

Japonsko sa rozhodlo ponechať súčasného 72 ročného šéfa Bank of Japan (BoJ) Haruhika Kurodu aj na ďalšie volebné obdobie, ktoré mu začne v apríli.

Zároveň tým Japonci dali jasný signál trhom, že uvoľnená monetárna politika bude pokračovať aj naďalej, nakoľko Kuroda patrí medzi veľmi holubičích guvernérov a rozhodne sa nechce ponáhľať s exitom z obrovských monetárnych stimulov.

Táto voľba by tak mohla upokojiť investorov a finančné trhy, ktoré zažili veľkú dávku volatility a akcie boli globálne vypredané o cca 10 percent.

Polovicu z týchto strát už ale akcie, hlavne v USA, vymazali a trend stále zostáva rastový. Postupne však investori začínajú rozmýšľať nad tým, kedy centrálne banky začnú výraznejšie sťahovať obrovské monetárne stimuly, čo bude aj naďalej dodávať na trhy nervozitu.

V USA by sme mohli zažiť 3–4 zvyšovania sadzieb tento rok a to už pre akcie môže byť tvrdý oriešok.

Japonské akcie po týchto novinkách z centrálnej banky vzrástli a index Nikkei pridal cca 1 percento. Krásne tak otestoval 200 dňový kĺzavý priemer a odrazil sa smerom nahor, čím taktiež potvrdil snahy o pokračovanie v raste.

Japonský jen ale nereagoval „podľa predstáv“ a pokračuje v posilňovaní voči doláru, hlavne kvôli slabosti zelenej bankovky. USDJPY pár padá už takmer dva týždne a dostal sa pod 106.00, čo sú viac než ročné minimá pre tento pár a naposledy sa tu obchodoval pred Americkými prezidentskými voľbami. Silný jen preto bude brzdiť japonské akcie v raste.

Japonský premiér Shinzo Abe aj naďalej verí Kurodovi, že sa mu podarí dostať krajinu zo stagnácie. Ekonómovia ale kritizujú súčasnú monetárnu politiku Bank of Japan, ktorá podľa nich škodí bankám a aj samotnej ekonomike a neviedla k požadovanému nárastu inflácie nad 2 percentá.

Ako zástupca hlavného guvernéra bol nominovaný Masazumi Wakatabe, 52 ročný akademik, ktorý je zástancom extrémne uvoľnenej monetárnej politiky. To by mohlo ešte viac skomplikovať exit z uvoľnenej monetárnej politiky.

Signál z Japonska pre budúce obdobia je teda jasný – kvantitatívne uvoľňovanie tak skoro neskončí a BoJ bude naďalej aktívna na trhu nákupmi dlhopisov a akciových ETF. Ak by jen pokračoval v posilňovaní aj napriek tomu, BoJ by mohla QQE ešte navýšiť, alebo inak intervenovať, v snahe navrátiť USDJPY minimálne k 115.00.

Autor je hlavný analytik TopForex.

01 - Modified: 2023-03-17 16:52:08 - Feat.: - Title: Prečo padli americké banky a ako sa to týka Európy? Odpovedajú analytici 02 - Modified: 2022-07-25 16:51:00 - Feat.: - Title: ECB: záporné úroky v eurozóne končia 03 - Modified: 2022-06-23 14:54:30 - Feat.: - Title: České varovanie pre naše hypotéky 04 - Modified: 2022-05-16 09:12:04 - Feat.: - Title: Nech centrálne banky priznajú, že boj proti inflácii musí bolieť 05 - Modified: 2021-11-04 14:37:44 - Feat.: - Title: Česi tvrdia muziku, kačka im rekordne zdražie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:00