IT, technológieDreamstime
StoryEditor

Prečo sa ženy vyhýbajú fintech firmám?

20.02.2018, 23:00
Fintech firmy stále nelákajú dostatok príslušníčok nežnejšieho pohlavia a preto naplno nevyužívajú ich ženský potenciál.

Zavádzanie nových technológií v blízkej budúcnosti pretvorí sektor finančníctva. Naruší sa súčasné status quo a nahradí sa novým. Bohužiaľ, v tomto trende je aj niečo nedokonalé, a to je nedostatok žien.

Fintech firmy stále nelákajú dostatok príslušníčok nežnejšieho pohlavia a preto naplno nevyužívajú ich ženský potenciál. Hrozí tak, že riešenia, ktoré sa vo financiách aplikujú, nebudú úplne. Ak to chceme zmeniť mali by sme ženy motivovať, aby sa nebáli spojenia techniky a financií.

Ak sa spýtate, ktoré odvetvia sa vyznačujú najväčšou rodovou nerovnosťou, väčšina ľudí by asi označila technológie a financie. Ženy sú v nich v súčasnosti veľmi podceňované, preto by sme mali popracovať na zmene myslenia.

Rovnaké uplatnenie prinesie nie len lepšie príležitosti pre ženy, ale aj vyššiu pridanú hodnotu pochádzajúcu z nových nápadov a postupov.

Stručne povedané, musíme vyvinúť zvýšené úsilie, aby sme do technologického sektora prilákali väčší počet žien. Jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je vzdelanie. Dievčatá a ženy na školách, či univerzitách, by mali byť inšpirované a vedené k tomu, aby sa technológie stali ich budúcou kariérou.

V 80tych rokoch minulého storočia sme čelili podobnému problému s nedostatkom žien v účtovníctve a vede. No situácia v týchto odvetviach sa neskôr výrazne zlepšila, preto dúfam, že rovnaký progres môžeme dosiahnuť aj v sektore technológií. Celý proces však treba výrazne zrýchliť.

Ženy už i teraz zohrávajú dôležitú úlohu v podnikaní, a niektoré dokonca aj vo vládnych funkciách. Stále viac žien sa rozhoduje ísť svojou vlastnou cestou ako líderky biznisu, riaditeľky spoločností, podnikateľky, či investorky. Preto predpokladám, že počet žien pracujúcich vo fintech sektore sa tiež zvýši. Je najvyšší čas, aby ženy zanechali svoju stopu aj v odvetví, ktoré je tradične ešte stále ovládané mužmi.

Samotné ženy sa však preto nesmú kariére v technických, či technologických firmách nijako vyhýbať. Mnohí moji mužskí kolegovia z oblasti financií tiež dokázali prekonať svoje obavy, a stali sa technickými analytikmi, alebo portfólio manažérmi, kde museli pochopiť aj technickú stránku vecí. V súčasnosti teraz mnohí z nich prevádzkujú správcovské spoločnosti.

Pochopenie technických zákonitostí a komplexností sa najlepšie učí ešte na začiatku kariéry. Ak sa to však podarí, človek nadobudne technické základy a vzdelanie, ktoré zvýši jeho potenciál obsadiť v budúcnosti vedúce pozície. Technické vedomosti môže manažér, či špecialista, použiť počas celej svojej budúcej kariéry.

Ak chce byť niekto jedným z budúcich lídrov vo fintech, bude musieť pochopiť hlavné procesy technologických firiem, a to od programovania, cez technologické stratégie až po otvorené API. Objavte technickú stránku fintech biznisu a z dlhodobého hľadiska to z vás urobí lepšieho lídra.

Fintech mnohí považujú za sektor, ktorý „doplní“ tradičnú bankovú prax. Inými slovami, finančné služby sa budú poskytovať novým, efektívnejším a užívateľsky príjemnejším spôsobom. Fintech spoločnosti vytvárajú potenciál tak pre mužov ako aj ženy. Rodová rovnosť potom povedie k rôznorodejším tímom a komplexnejším riešeniam. Tie budú mať pozitívny dopad na celý finančný a technický sektor, ako aj celú spoločnosť.

Autor je riaditeľ Saxo Bank pre strednú a východnú Európu.

01 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 04 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom? 05 - Modified: 2024-03-10 07:00:00 - Feat.: - Title: Starosta navrhol zákaz mobilov na verejnosti. Obec si to odhlasovala
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:03