StoryEditor

Poznámka: Malá krajina - veľkí športovci

08.08.2006, 00:00

Slovensko - malá krajina s veľkými športovcami. Aj takto môžeme vnímať našich vodných slalomárov, ktorí z majstrovstiev sveta priniesli štyri medaily. Vodný slalom je v športovej hierarchii až za futbalom, hokejom či tenisom. Lenže úspechy tohto odvetvia ďaleko presahujú aj tieto na celom svete preferované športy. Mená ako Martikán, Kaliská a Hochschornerovci sú zárukou, že tento fyzicky náročný šport bude mať svoje miesto na Slovensku aj naďalej.
Práve tieto ikony vodáckeho športu sú hnacím motorom pre nastupujúce mladé talenty. Príkladom je dvadsaťtriročná Jana Dukátová, ktorá jedinou zlatou medailou na práve skončených MS zaskočila všetkých odborníkov a prevýšila aj "svoju učiteľku" Elenu Kaliskú. Pre šport, v ktorom rozhodujú okrem fyzických predpokladov aj skúsenosti, je dobré, že aj mladý pretekár sa vie presadiť, čím dodáva motiváciu ostatným talentovaným športovcom. Kde možno hľadať hlavný faktor týchto úspechov? Určite treba oceniť zanietenosť a poctivú prácu ľudí, ktorí sa oddane vodnému slalomu venujú. Veď vďaka týmto ľuďom nám na Slovensku vznikli dva vodné areály v Liptovskom Mikuláši a Čunove, ktoré nám umožňujú vychovávať nové talenty. Tie potom neskôr môžu plnohodnotne nahradiť momentálne hviezdy, ktoré tu, bohužiaľ, nebudú večne.
Je nutné poznamenať, že vodný slalom mal byť vyradený z programu olympijských hier, no vďaka zväzovým funkcionárom jednotlivých národných olympijských výborov (veľkú úlohu zohralo aj Slovensko) je táto hrozba zažehnaná na najbližšie dve olympiády.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 03:49