StoryEditor

Slepá spravodlivosť?

13.05.2005, 00:00
Na Slovensku dáma, ktorá si hovorí spravodlivosť, už dlho nie je slepá. Šatku z očí si strhla. A pozerá sa priamo na vinníkov. Chudáci, ktorých nepozná, majú jednoducho smolu. Vdovec, otec piatich maloletých detí, by si mal sadnúť do väzenia už tento týždeň. Kúpil na splátky televízor za desať tisíc. A nesplácal ich. Súd mu za to vymeral 18 mesiacov nepodmienečne. Hoci neskôr televízor vrátil a zaplatil aj za jeho neoprávnené používanie, rozsudok, ktorý medzitým vyriekol súd, je právoplatný.

Soška spravodlivosti má zaviazané očí. Aby bola slepá a súdila všetkých rovnako. Podľa ich skutkov, a nie podľa toho, o koho ide.
Vdovec, otec piatich maloletých detí, by si mal sadnúť do väzenia už tento týždeň. Kúpil na splátky televízor za desaťtisíc. A nesplácal ich. Súd mu za to vymeral 18 mesiacov nepodmienečne. Hoci neskôr televízor vrátil a zaplatil aj za jeho neoprávnené používanie, rozsudok, ktorý medzitým vyriekol súd, je právoplatný.
Keby však bol na všetkých rovnaký meter. Na Slovensku je plno podnikateľov, ktorých firmy dlhujú peniaze poisťovniam za neuhradené odvody. Poslancov, ktorí sedeli v dozorných radách takýchto podnikov a brali za to peniaze, aby dozerali na poriadok vo firme. Keď ich mená pred časom médiá spomenuli, ešte sa cítili dotknutí. Na Slovensku môže podnikateľ, ktorý svojim bývalým zamestnancom dlhuje mzdy, odstupné a ďalšie záväzky, sľubovať stámilióny na dostavbu SND. Napriek tomu, že súd uznal nároky bývalých pracovníkov jeho firmy. A nehanbí sa ešte zakladať ďalšiu -- v poradí už stotrinástu politickú stranu. Mafiáni a zlodeji tiež chodia po slobode. Tí prví strieľajú aj nevinných ľudí. Tí druhí -- napríklad z mnohých nebankových subjektov, sa dnes smejú do hrsti. Masívna nepravdivá reklama im nahnala do vrecka milióny od oklamaných ľudí. V ďalšom prípade sa prokurátori radšej vzdávajú obžaloby. Hoci sú platení za to, aby žalovali.
Na Slovensku je to jednoducho tak. Dáma, ktorá si hovorí spravodlivosť, už dlho nie je slepá. Šatku z očí si strhla. A pozerá sa priamo na vinníkov. Chudáci, ktorých nepozná, majú jednoducho smolu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:04