StoryEditor

Voľnejšie hranice pre akcionárov "na diaľku"

16.01.2006, 23:00

Európska komisia predložila návrh smernice, ktorá by zavedením minimálnych noriem uľahčila cezhraničný výkon práv akcionárov v spoločnostiach kótovaných na burze. Navrhovaná smernica sa snaží zabezpečiť, aby mali akcionári bez ohľadu na to, v ktorej krajine Európskej únie sídlia, včasný prístup k úplným informáciám a jednoduchým prostriedkom na výkon určitých práv -- najmä hlasovacieho práva -- na diaľku.
Komisár pre vnútorný trh a služby Charlie Mc Greevy vyhlásil, že akcionári musia mať možnosť dostať sa k informáciám včas a hlasovať bez zbytočných prekážok, a to bez ohľadu na to, kde v únii sídlia. V opačnom prípade totiž podľa názoru komisie nemôžu náležite uplatňovať svoj vplyv a ani zabezpečiť, aby manažment spoločnosti konal v ich prospech. Návrhy komisie smerujú k zavedeniu technológií, ktoré to umožnia, čím sa posilní postavenie akcionárov a posilní šírenie investícií v únii. Myslí sa tým, okrem iného, aj zavedenie možnosti nepriamej účasti akcionára na valnom zhromaždení -- akcionár by nemusel byť prítomný osobne, ale iba na diaľku, pričom by výkon svojich práv vykonával elektronickou formou. Zostáva však vyriešiť otázky verifikácie a identifikácie takýchto ľudí a ochranu prenášaných informácií, čo je však iba technický problém.
V priemere asi jednu tretinu akciového kapitálu spoločností v únii kótovaných na burze vlastnia tzv. nerezidenti, teda občania iných krajín únie než je sídlo spoločnosti. Základnými prekážkami, s ktorými sa nerezidenti stretávajú pri výkone svojho hlasovacieho práva, je najmä zablokovanie akcií, nedostatočný alebo neskorý prístup k informáciám a príliš vysoké požiadavky súvisiace s hlasovaním na diaľku.
Komisia navrhla minimálne normy, ktorých cieľom je zrušiť hlavné prekážky pre cezhraničné hlasovanie a posilniť niektoré ďalšie práva akcionárov:
˙ Pozvánka na valné zhromaždenie by sa mala zverejňovať aspoň mesiac vopred. Najneskôr v tento deň by mali byť prístupné všetky informácie, ktoré by mali byť zverejnené na internetovej stránke emitenta. Pozvánka na valné zhromaždenie by mala obsahovať všetky potrebné informácie.
˙ Blokovanie akcií by sa malo zrušiť a nahradiť dátumom registrácie, ktorý by sa mal stanoviť najskôr 30 dní pred začatím valného zhromaždenia.
˙ Nerezidenti by mali mať právo klásť otázky. Minimálna kapitálová účasť potrebná na uplatnenie práva predkladať návrhy by nemala presiahnuť 5 percent, čo by umožnilo, aby sa toto právo vykonávalo väčším počtom akcionárov bez toho, aby sa narušil riadny priebeh valného zhromaždenia.
˙ Hlasovanie prostredníctvom zástupcu by nemalo podliehať neprimeraným administratívnym požiadavkám a nemalo by sa neprimerane obmedzovať. Akcionári by mali mať možnosť vybrať si metódu hlasovania na diaľku.
˙ Výsledky hlasovania by mali byť prístupné všetkým akcionárom a mali by byť zverejnené na internetovej stránke emitenta.
Tieto návrhy smerujú k napĺňaniu Akčného plán Komisie z mája 2003, ktoré má modernizovať právo obchodných spoločností a posilniť správu a riadenie spoločností. Obsahuje súbor iniciatív zameraných na posilnenie práv akcionárov, posilnenie ochrany zamestnancov a veriteľov, zvýšenie účinnosti a konkurencieschopnosti európskych podnikov a oživenie dôvery v kapitálové trhy.

Autor sa zaoberá otázkami správy a riadenia spoločností v súvislosti s projektom hodnotenia ročných správ spoločností pôsobiacich na Slovensku (Najlepšia ročná správa -- www.rocnasprava.sk)
______________________________________________________________________________________________________
Tretinu akciového kapitálu spoločností v únii kótovaných na burze vlastnia občania iných krajín únie než je sídlo spoločnosti

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:35