StoryEditor

Analýzy a taje štatistiky

29.09.2006, 00:00

Klasici hovoria, že štatistika je presný súčet nepresných čísiel. Humoristi dopĺňajú, že štatistika je ako ženské bikiny. Veľa ukáže, ale to hlavné zakryje. Veľa by o tom vedeli rozprávať najmä ekonómovia, ktorí sa častejšie venujú analytickej činnosti účtovných a hospodárskych dát. Tak ako existuje napríklad aj tzv. kreatívne účtovníctvo (nepremieta objektívnu ekonomiku firmy, ale dokáže skryť niektoré jej aktíva), existujú aj rôzne kreatívne interpretácie z tej istej štatistiky.
Jedna vec je kvantita, druhá vec je kvalita, inak sa môže javiť objem, inak štruktúra. Tí odborníci, ktorí dokážu riadiť i analyzovať riziká alebo vedia čítať štatistické informácie aj pomedzi riadkami, by o tom dokázali asi rozprávať viac. Niekedy im možno závidieť, ako ľahko vedia čítať niektoré "spravodajské hry" vybraných rečníkov, keď používajú pre svoje tvrdenia čísla a súbory ukazovateľov -- ktorým alebo nerozumejú, alebo ich výber bol urobený veľmi neodborne... Bohužiaľ, tieto odchýlky väčšinou dokážu identifikovať len špecialisti. Recipient z radov laikov zhltne plánovanú návnadu aj s navijakom a keď je rétorický štýl rečníka bravúrny, ani nemá záujem veriť objektivite, lebo on chce veriť radšej osobnému šarmu rečníka.
Jeden príklad za všetky: Celoslovenská organizácia vykazuje relatívne nízku mieru fluktuácie u poznatkových pracovníkov. Títo sú drahí, lebo náklady na vzdelávanie a špičkové vedomosti dynamicky každoročne rastú. Jadrom problému je Bratislava so silným trhom práce, a teda aj s veľkým dopytom po takýchto pracovníkoch. Štatisticky však vychádza, že aj v tomto meste je ročná fluktuácia takýchto špecialistov len 5 percent. Aká je skutočnosť? Úplne iná, ktorá znamená skrytú fluktuáciu až 15 %. Prečo? Pretože počas roka sa na tej istej pracovnej pozícii vystrieda často aj niekoľko -- niekedy až traja pracovníci. Podľa štatistiky -- napríklad ku koncu roka i počas celého roka je však papierovo pracovné miesto sústavne obsadené, bez prerušenia. Štatistika v tomto prípade kreslí realitu naružovo. Firma má na takýchto migrujúcich pracovníkov len náklady, ale nemá od nich za taký krátky čas žiadne výkony. Napríklad v porovnaní s pracovníkmi výroby, ktorí produkujú hmotné hodnoty, to tak nie je.
Poznať možnosti štatistiky je jedna vec, vedieť ju však dobre komplexne čítať je druhá vec. Nie je to, samozrejme, problém štatistiky, ale je to problém ľudí -- toho, kto ju číta alebo interpretuje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:44