StoryEditor

Komentár HN: Ako sa zmení život po voľbách?

26.04.2006, 00:00

Prakticky nijako. Inak, je to príznačné pre stabilizovanú spoločnosť, so silnou strednou vrstvou, zabehanými spoločenskými mechanizmami, spoľahlivým nestraníckym štátnym aparátom. Slovenská spoločnosť síce vie, kam chce ísť, len občas sa zastaví, lebo v osádke sú nezhody.
Tohtoročná predvolebná kampaň vari po prvý raz nebude manifestáciou za niečo alebo proti niečomu. Dôkazom sú pomerne invenčné predvolebné sľuby, ktoré si nerobia ambíciu, aby im ľudia uverili, ale aby si ich aspoň všimli. Aj keby SNS získala 51 percent hlasov, dá sa s úspechom pochybovať, že každej mladej rodine čakajúcej dieťa zabezpečí štát byt. Ani KDH sa nepodarí zverejňovať klientov prostitútok. Všetky strany budú mať na neplnenie sľubov účinnú výhovorku - koaličných partnerov. Aj Smer, ktorého ekonomické vízie sú dosť nekonzistentné, bude mať v prípade účasti vo vláde silné protiváhy, ktoré obrúsia aj tie zvyšné hrany, ktoré ostali po prehodnotení sľubov a plánov z prvej vody.
Predmetom zhody všetkých strán, ktoré sa môžu ocitnúť pri moci, je jadro zahraničnej politiky - orientácia na EÚ a NATO. Aj keď má KDH výhrady k európskemu liberalizmu, sotva získa pre nejaké zmeny postojov spojenca.
Potrebu reforiem nepopiera ani ĽS-HZDS, ani Smer-sociálna demokracia. Hovoria o korekciách, ale na ne by sa zmohli, len keby k tomu nepotrebovali nikoho ďalšieho.
Vývoj ekonomiky a spoločnosti je načrtnutý a veľa možností odchýliť sa neukazuje. Rétorika lídrov je mierna, a ak sa aj zosilní, v týchto zemepisných šírka nie sú ani ťažké urážky prekážkou sadnúť si spolu nielen za rokovací stôl, ale aj do zasadačky vlády.
Čo sa zmení nepochybne, bude atmosféra. Napätie predvolebných dní vystrieda radostné alebo smutné uvoľnenie, abdikácie neúspešných lídrov a pytačky. Vari najviac sa môžu znepokojovať politicky umiestnení úradníci. Ak sa ocitne nejaká strana mimo, jej protežanti musia odísť.
Pre občana sa toho veľa nezmení. Len zíde zo zorného uhľa poslancov, ktorí si asi opäť nezúžia imunitu, zvýšia si platy a náhrady, utaja výšku svojho majetku. Len teraz má občan možnosť všímať si, ako sa poslanci a politické strany správajú a vyhodnotiť to vo voľbách. Potom začnú plynúť dlhé štyri roky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:11