StoryEditor

Nevešajte (sa) prosím...

31.03.2006, 00:00
Istá medzinárodná poisťovacia spoločnosť sa čudovala, prečo toľko zákazníkov treskne telefónom presne po 46 sekundách, keď zavolá na jej telefónnu linku. Museli si najať expertov, aby prišli na to, že po prvom zvolení čísla bolo treba čakať spomínanú dobu a potom sa ozvala výzva, aby zákazníci odpovedali na nekonečný dotazník, ktorého údaje si spoločnosť vymieňa s konkurenciou a políciou. Volajúcich dohnali za necelú minútu na pokraj nervového zrútenia.

Istá medzinárodná poisťovacia spoločnosť sa čudovala, prečo toľko zákazníkov treskne telefónom presne po 46 sekundách, keď zavolá na jej telefónnu linku. Museli si najať expertov, aby prišli na to, že po prvom zvolení čísla bolo treba čakať spomínaný čas, a potom sa ozvala výzva, aby zákazníci odpovedali na nekonečný dotazník, ktorého údaje si spoločnosť vymieňa s konkurenciou a políciou. Volajúcich dohnali za necelú minútu na pokraj nervového zrútenia.

Hoci ľudia neznášajú hudbu pri čakaní na spojenie, ak im pustíte pri prepájaní a čakaní namiesto ticha Beatles, vydržia o dvadsať percent dlhšie, tvrdia psychológovia. Podľa autora knihy Tyrania čísel dnešný človek ročne strávi čakaním s telefónnym slúchadlom v ruke 45 hodín. Tretine ľudí sa pritom zvyšuje tep, dve tretiny to frustruje, mnohí začnú iracionálne stláčať najrozmanitejšie tlačidlá ešte skôr než úplne zavesia.

O čo väčšia spoločnosť, o to komplikovanejší spôsob, ako sa dovolať na správne miesto. Firemní programátori musia byť nadšení z toho, aký dokonalý systém vymysleli, pretože sa po dvanástich krokoch naozaj dá dovolať kam chcete. Že je už v tom čase na druhej strane rozzúrený zákazník, ich až tak nevzrušuje. Slovensko má šťastie v tom, že nemá žiadne bývalé kolónie, kde by rozprávali jazykom niekdajších okupantov. Obyvatelia bohatších krajín však zúria dvojnásobne, pretože po tlačidlovej predohre sa často dovolajú k nekompetentnému človeku sediacemu kdesi v Indii, ktorý o ničom nemôže rozhodnúť a upokojuje vás s iritujúcim prízvukom. Outsourcing je najzákernejšou pomstou bývalým kolonizátorom, akú kedy kto mohol vymyslieť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:05