StoryEditor

Boj so zvykom

16.05.2005, 00:00
Lekári dnes bijú na poplach. Na Slovensku alkohol pravidelne konzumuje dvakrát viac detí ako pred desiatimi rokmi. Dokonca sa za mesiac dokáže najmenej trikrát opiť každý piaty chlapec a každé jedenáste dievča. Ide väčšinou o 14- až 15-ročné deti, ani mladší však nie sú výnimkou. U dieťaťa sa podľa odborníkov môže vyvinúť závislosť od alkoholu aj za niekoľko týždňov. Lekári si myslia, že by sa mali zakázať také výrobky, ako je detské šampanské. Výrobok síce alkohol neobsahuje, ale psychologicky navádza deti na jeho konzumáciu. Ak chceme bojovať s alkoholom, musíme bojovať so zvykom. A to je to najťažšie. Boj s alkoholom by sme možno zvládli, ale zvyk je železná košeľa.

Máme taký zvyk. Prídete na návštevu, položia pred vás pohárik. Oslavuje sa, bez alkoholu to nejde. Krstiny, narodeniny, svadba či kar, všade musí byť alkohol. Nikdy nezabudnem napríklad na dvojročné dvojčatá, ktoré na oslave chodili okolo stola a dopíjali zvyšky piva z pohárov. Rodičia tvrdili, že im to chutí.
Lekári dnes bijú na poplach. Na Slovensku alkohol pravidelne konzumuje dvakrát viac detí ako pred desiatimi rokmi. Dokonca sa za mesiac dokáže najmenej trikrát opiť každý piaty chlapec a každé jedenáste dievča. Ide väčšinou o 14- až 15-ročné deti, ani mladší však nie sú výnimkou. U dieťaťa sa podľa odborníkov môže vyvinúť závislosť od alkoholu aj za niekoľko týždňov. Lekári si myslia, že by sa mali zakázať také výrobky, ako je detské šampanské. Výrobok síce alkohol neobsahuje, ale psychologicky navádza deti na jeho konzumáciu. Aj preto Liga za duševné zdravie v kampani, ktorá sa práve skončila, pod heslom Nalejme si čistého vína upozorňovala na to, aby sa rodičia zamysleli nad tým, prečo deťom dávajú piť alkohol, prečo ich vlastne učia piť.
Nie všade majú taký kladný vzťah k alkoholu. Keď som bola v Amerike a prvýkrát som navštívila známych, na slávnostne prestretom stole stáli poháre a krčah obyčajnej čistej vody. Zostala som najprv zarazená. Na Slovensku by sa to považovalo prinajmenšom za nevhodné. Uctiť si hosťa iba pohárom vody.
Ak chceme bojovať s alkoholom, musíme bojovať so zvykom. A to je to najťažšie. Boj s alkoholom by sme možno zvládli, ale zvyk je železná košeľa. Na zdravie!

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:45