Giuseppe ConteReuters
StoryEditor

Taliansko zostáva hrozbou pre Európu. Vďaka novej vláde

08.06.2018, 00:00
Nový premiér Giuseppe Conte sa chystá aj na zasadnutie krajín G7 v Kanade, ktoré sa začína dnes a pokračuje aj v sobotu.

Nový taliansky premiér Giuseppe Conte vo svojom úvodnom prejave potvrdil populistickú politiku novej vlády. Talianska vláda sa chce zameriavať na staré známe populistické riešenia ako navýšenie príjmov pre občanov, zníženie daní a ukončenie masovej imigrácie do Talianska.

Conte však v tomto prejave zároveň vyzval k silnejšej a férovejšej Európe ako jedinému spôsobu, ako predísť rozpadu tohto hospodárskeho celku. Pritom pred koncom EU kvôli interným rozporom už varoval minulý týždeň aj známy finančník George Soros.

Prejav pred talianskym senátom bol zároveň aj akousi obhajobou, nakoľko večer nasledovalo hlasovanie o dôvere novému premiérovi. Conte má 53 rokov, je vyštudovaný právnik a nemá žiadnu politickú históriu ani skúsenosti.

Program novej vlády výrazne kopíruje programy euroskeptických strán Hnutie piatich hviezd a Liga severu. Prvým a najdôležitejším cieľom je pre Conteho eliminácia rozdielov v ekonomickom raste medzi Talianskom a Európskou úniou. Na to chce použiť nové fiškálne stimuly v obrovskom rozsahu.

Talianske dlhopisy na jeho prejav reagovali výpredajom a výnos dvojročného bondu sa znova dostal k jednému percentu. Desaťročný výnos prekonal štvordňovú sériu poklesov a vzrástol nad 2,65 percenta. Euro taktiež prepadlo a voči doláru sa zošmyklo naspäť pod 1,17. Medzinárodný menový fond tvrdí, že celková suma vo fiškálnom stimule by sa mala podľa odhadov vyšplhať až na 126 miliárd eur.

Conte sa zároveň snažil uistiť investorov a partnerov, ako aj ostatné európske krajiny, že Taliansko patrí do Európy. Tým možno chcel naznačiť, že antieurópske nálady zatiaľ v novej koalícii nedominujú.

Nový premiér sa chystá aj na zasadnutie krajín G7 v Kanade, ktoré sa začína dnes a pokračuje aj v sobotu. Tam sa stretne s Donaldom Trumpom, Angelou Merkelovou a Emmanuelom Macronom. Prvý EU summit absolvuje 28. a 29. júna v Bruseli, kde sa stretne s ďalším politickým nováčikom – Pedrom Sanchezom zo Španielska.

Hrozbu, ktorú Taliansko s novým vládnym programom predstavuje pre EÚ, dnes rozhodne nemôžeme označiť za odvrátenú . Preto budú trhy pozorne sledovať všetky ďalšie kroky novej talianskej vlády. Najcitlivejším indikátorom nedôvery a pochybností pritom zostanú aj naďalej talianske dlhopisy.

01 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 02 - Modified: 2024-04-22 06:32:56 - Feat.: - Title: Miláno mierni nočný život. Zakáže jedlo aj zmrzlinu v uliciach, predajcovia sa búria 03 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 04 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 05 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:57