StoryEditor

Komentár HN: Poľsko ako rodinný podnik?

11.07.2006, 00:00

Súrodenci Kaczyńskí sa môžu pustiť do toho. Ich predstava, že iba oni vedia postaviť Poľsko na nohy a priviesť obyvateľov takmer pred nebeskú bránu, ženie bratov Jaroslawa a Lecha do priepasti, z ktorej návrat bude naozaj ťažký. Po tom, ako oficiálne podal demisiu odchádzajúci premiér Kazimierz Marcinkiewicz, poľský prezident Lech Kaczyński poveril zostavením vlády svoje dvojča Jaroslawa. Súrodencom sa tak podarilo odstrániť z veľkej politiky najväčšiu prekážku pri realizácii svojich cieľov - Marcinkiewicza.
Boli to práve oni, kto po jesenných parlamentných a prezidentských voľbách, ktoré vyhrala konzervatívna strana Právo a Spravodlivosť, navrhli nevýrazného poslanca Marcinkiewicza za premiéra. Chceli tak upokojiť Európu, ale aj vlastných voličov. Z Marcinkiewicza sa po veľmi krátkom čase stal ostrieľaný politik, ktorý vedel odpovedať aj na nepríjemné otázky z Bruselu. Jeho popularita medzi ľuďmi tak narástla, že preskočil aj svojich straníckych šéfov bratov Kaczyńských. To sa politikom, ktorí bojujú za neliberálne a katolícke Poľsko, vôbec nepáčilo.
Strana súrodencov Kaczyńských Právo a Spravodlivosť pritom nie je klasickou konzervatívnou stranou. Mieša sa v nej extrémizmus s populizmom. To, že si dvojčatá prizvali pred niekoľkými týždňami do vládnej koalície populistickú Sebaobranu známeho Andrzeja Leppera a ultrakatolícku Ligu poľských rodín, ktorú kritizuje aj samotný Vatikán, iba potvrdilo, že pri konzervativizme Práva a Spravodlivosti nie je všetko s kostolným poriadkom.
Kazimierz Marcinkiewicz rozhodoval samostatne. Keď vymenoval svojho ekonomického poradcu Pawla Wojciechowského za ministra financií bez konzultácie s lídrom najsilnejšej vládnej strany Jaroslawom Kaczyńským, rozhodli sa bratia vziať moc do svojich rúk. Marcinkiewiczovi ponúkli kandidatúru na primátora Varšavy. Donald Tusk, vodca opozície a druhej najsilnejšej politickej strany liberálnej Občianskej platformy (PO) varuje, že duo Kaczyńských privedie Poľsko na pokraj Európy.
Zároveň však treba dodať, že situácia dáva opozícii výhodné karty do rúk. Ak poľská opozícia nedokáže využiť šancu, ktorú im podsunuli bratia Kaczyńskí, nemá právo sa sťažovať. Skeptický je aj bývalý prezident a nositeľ Nobelovej ceny mieru Lech Walesa: "Využili Marcinkiewicza a teraz budú destabilizovať situáciu. Len ťažko sa bude naprávať, čo táto vláda pokazí." Pred rokom politológovia varovali pred prezidentskou kandidatúrou vtedy ešte prvej dámy Jolanty Kwaśniewskej. Hovorili, že možné prezidentovanie manželského páru nemá obdobu nikde v Európe a varovali pred posunom Poľska na úroveň stredoázijských republík. Vtedy ešte netušili, že populárna Jolanta by bola omnoho prijateľnejším riešením ako jednovaječné dvojčatá v dvoch najvyšších ústavných funkciách.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 18:06