Reuters
StoryEditor

Akciové trhy: letná súťaž o nové maximá začala

13.07.2018, 00:00
V piatok oficiálne začali platiť aj clá na import čínskych výrobkov do USA v objeme 35 miliard dolárov, no trhy to odignorovali a akcie pokračovali v raste.

Optimizmus na akciových trhoch, zdá sa, nemá konca a akcie odštartovali nový obchodný týždeň v silných ziskoch. Investori reagovali na piatkové pozitívne dáta z trhu práce, keď rast miezd zostal na 2,7 percenta a ekonomika vytvorila ďalších 213 tisíc pracovných miest. Americký dolár klesol a akcie prudko vzrástli, takže sentiment sa preniesol aj na pondelkové obchodovanie.

V piatok oficiálne začali platiť aj clá na import čínskych výrobkov do USA v objeme 35 miliard dolárov, no trhy to odignorovali a akcie pokračovali v raste. Prvá várka ciel a začiatok obchodnej vojny je už v cenách započítaný a indexy aj tak zostávajú na historických maximách. Trh zároveň neverí, že Trump prenesie do reality aj ďalšie clá a investori sa spoliehajú na to, že sú to len prázdne slová.

Dariť sa začalo aj čínskemu indexu Shanghai, ktorý bol zasiahnutý obchodnou vojnou najviac a od svojich vrcholov klesol o viac než 20 percent – čo je znak medvedieho trendu. Tento index v pondelok vzrástol až o 2,5 percenta, čo je najviac od mája 2016. Straty v posledných dňoch boli asi prehnané a preto investori pozatvárali krátke pozície, čo potlačilo cenu nahor.

To všetko samozrejme vyhovuje Donaldovi Trumpovi. Americký prezident môže pokračovať v hrotení situácie a v oznamovaní stále nových protekcionistických opatrení. Trh berie obchodnú vojnu veľmi pozitívne a preto aj nárast objemu ciel nemusí byť trhom prijatý negatívne.

Súčasná situácia je veľmi pozitívna aj pre americký FED. Centrálna banka môže pokračovať v utesňovaní monetárnej politiky, keďže na akciový trh to nemá absolútne žiadny dopad. FED preto zvýši sadzby tento rok ešte dvakrát, pravdepodobne v septembri a decembri, a tým pádom sa dostane dlhopisová krivka do inverzného stavu – krátke sadzby predbehnú tie dlhšie.

Navyše, technologické firmy ako Amazon, Facebook a Apple súťažia o to, ktorá firma sa stane prvou americkou firmou s trhovou kapitalizáciou jeden bilión dolárov. To dodáva investorom optimizmus a každý prepad na akciách je skupovaný.

Letné obchodovanie tak možno bude v rastovom duchu a indexy môžu pokojne rásť ďalej na nové maximá.

Autor článku je Peter Bukov, hlavný analytik TopForex.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 03 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 04 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 18:32