StoryEditor

Komentár HN: Povolebné dilemy KDH

12.02.2006, 23:00
Odchod KDH z vládnej koalície a odhlasovanie predčasných parlamentných volieb opäť podnietili úvahy o možných povolebných koalíciách. Politici zatiaľ celkom rozumne odmietajú na túto tému špekulovať a ich vyjadrenia zostávajú veľmi všeobecné a opatrné. Nič to ale nemení na tom, že posledné udalosti vniesli do týchto diskusií niekoľko nových momentov.

Odchod KDH z vládnej koalície a odhlasovanie predčasných parlamentných volieb opäť podnietili úvahy o možných povolebných koalíciách. Politici zatiaľ celkom rozumne odmietajú na túto tému špekulovať a ich vyjadrenia zostávajú veľmi všeobecné a opatrné. Nič to však nemení na tom, že posledné udalosti vniesli do týchto diskusií niekoľko nových momentov.
Asi s najväčším záujmom budú všetci sledovať, ako sa po voľbách budú správať kresťanskí demokrati. Strana Pavla Hrušovského sa zachovala principiálne. Je však otázne, či tento postoj takto vyhodnotia a ocenia aj voliči. Svojím kategorickým konaním si však zároveň postavila aj niekoľko mantinelov, ktoré jej môžu skomplikovať rokovania o účasti v budúcej vláde. Tri pravicové strany - SMK, KDH a SDKÚ - až do vypuknutia vládnej krízy zhodne deklarovali, že po voľbách chcú postupovať spoločne. Takýto blok strán by mohol disponovať podobným počtom poslancov ako bude mať Smer-SD. Dve rovnocenné zoskupenia by teda bojovali o to, komu sa podarí získať spojencov na doplnenie potrebnej vládnej väčšiny. Pravica by v tomto súboji rozhodne nemusela byť bez šancí. KDH však označilo Mikuláša Dzurindu za vierolomného partnera. Prvá dilema teda znie, nakoľko je principiálne, aby s takýmto politikom opäť zasadla do jednej vlády. Karty sa síce po voľbách rozdávajú nanovo, ale voliči, a najmä tí kresťanskodemokratickí, majú dobrú pamäť.
Východiskom by teda mohla byť vláda so Smerom-SD. Kresťanskí demokrati však zadefinovali aj ďalšiu kategorickú požiadavku - ratifikáciu zmluvy o výhrade svedomia. Je veľmi otázne, či by sa im v prípade koalície so sociálnymi demokratmi tento bod podarilo presadiť do vládneho programu. Stáli by tak opäť pred dilemou. Čo je prijateľnejšie, vládnutie s vierolomným politikom, alebo ustúpenie od svojej dôležitej programovej priority? Rozhodovanie KDH by bolo jednoduchšie, keby po voľbách vznikla tzv. veľká koalícia ľavicových a pravicových strán a Róbert Fico by trval na tom, aby v nej nesedel Mikuláš Dzurinda.
Samozrejme, toto zďaleka nie je vyčerpávajúci zoznam možností. V hre zostáva napríklad aj opozícia. Na ňu sú kresťanskí demokrati v porovnaní s SDKÚ pravdepodobne pripravení lepšie. Mikuláš Dzurinda totiž v poslednom období stranu menej budoval a viac ju používal ako figúrku v politickej šachovej partii.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:50