StoryEditor

Osud Mochoviec je spojený so Slatinkou

04.01.2004, 23:00
Náklady na výstavbu vodného diela Slatinka, ale aj akéhokoľvek iného, sú však omnoho vyššie než rozpočet ministerstva životného prostredia, v ktorého kompetencii je vodné hospodárstvo od začiatku minulého roka.

V pripravovanej privatizácii Slovenských elektrární by podľa ministra hospodárstva Pavla Ruska mal mať najväčšiu šancu na úspech subjekt, ktorý sa zaviaže, že dostavia 3. a 4. blok Atómových elektrární Mochovce. Ich dostavba by však priniesla aj nutnosť vybudovať kontroverzné vodné dielo Slatinka, aby bol dostatok vody na chladenie ďalších dvoch jadrových reaktorov v Mochovciach. Aký dôležitý je dostatok vody na chladenie jadrových reaktorov, ukázali minuloročné letné horúčavy a s nimi spojený pokles hladín riek, kvôli ktorému muselo Francúzsko obmedziť výrobu elektrickej energie v niektorých jadrových elektrárňach.
Už výstavba prvých dvoch blokov v Mochovciach si vyžiadala značné vodohospodárske investície, ktoré hradilo ministerstvo pôdohospodárstva. Slovensko však nebola jediná krajina, ktorá investície vyvolané výstavbou atómových elektrární financovala z verejných zdrojov iných rezortov. Náklady na výstavbu vodného diela Slatinka, ale aj akéhokoľvek iného, sú však omnoho vyššie než rozpočet ministerstva životného prostredia, v ktorého kompetencii je vodné hospodárstvo od začiatku minulého roka. Predstavitelia rezortu už preto upozornili, že na financovaní výstavby vodných diel na Slovensku, teda aj Slatinky, sa budú musieť podieľať predovšetkým subjekty, ktoré z nich budú profitovať.
Okrem toho vláda SR už dávnejšie rozhodla, že dostavbu 3. a 4. bloku nebude financovať, ale nebude v nej brániť neštátnym investorom. Vláda by sa teda nemala podieľať ani na financovaní vyvolaných investícií. To však znamená, že do nákladov na dostavbu Mochoviec bude nutné zahrnúť aj náklady na vodné dielo Slatinka. Ešte predtým bude potrebné presvedčiť verejnosť -- obyvateľov dotknutých území, ochranárov i samosprávy -- o zmysluplnosti a predovšetkým bezpečnosti týchto stavieb. To tiež nebude ľahké ani lacné. Je otázne, nakoľko sú s tým uzrozumení predstavitelia ministerstva hospodárstva pripravujúci podmienky privatizácie Slovenských elektrární a predovšetkým záujemcovia o ich kúpu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:26