TASR/AP
StoryEditor

Nižšie dane a rastúce sadzby dramaticky zvyšujú dlh USA. Riziko spomalenia ekonomiky je nemalé

03.08.2018, 00:01
Bude zaujímavé sledovať, ako sa finančné trhy vyrovnajú s rastúcim dlhom v USA a súčasne s rastúcimi sadzbami, ktoré obsluhu dlhu predražujú.

Americký minister financií Steve Mnuchin už čoskoro zverejní plán, ako plánuje financovať rozrastajúci sa deficit verejných financií. Práve tento plán bude podľa analytikov kľúčový pre budúcnosť výnosovej krivky. Krivka totiž dnes rýchlym tempom pokračuje v splošťovaní (krátke výnosy dobiehajú dlhodobé) a čoskoro pravdepodobne uvidíme jej inverziu. Čiže krátke výnosy predbehnú tie dlhodobé.

Výnosy z daní nestačia pokrývať výdavky aj kvôli znížením daňovým sadzbám po Trumpovej reforme. Preto USA čelia rastúcemu deficitu a dlhu. Navyše, podľa JPMorgan Chase by sa čisté emisie dlhopisov mali v tomto roku až zdvojnásobiť na 1,44 bilióna dolárov, čo bude znamenať ďalší nárast zadlženia.

Banka Credit Suisse odhaduje, že ministerstvo financií navýši emisie 2, 3 a 5-ročných dlhopisov o 1 miliardu USD každý mesiac a ostatné emisie o jednorazovú miliardu počas nasledujúceho kvartálu. Existuje aj možnosť vytvorenia dvojmesačných pokladničných poukážok, ktoré sa doteraz nepoužívali.

Takýto scenár by napomáhal ďalšiemu splošťovaniu krivky. Dlhopisov bude viac, a preto by sme mohli vidieť pokles ich ceny, teda výnosov. Rozdiel medzi 2 a 10-ročnými bondami sa dostal už na 24 bázických bodov a rozdiel medzi 5 a 30-ročnými je na 19 bázických bodoch. Navyše, Fed pokračuje vo zvyšovaní sadzieb, čo najviac ovplyvňuje krátky koniec krivky.

Trh aj napriek Trumpovým kritickým komentárom na adresu Fedu očakáva ešte ďalšie dve zvyšovania sadzieb a všetko to nasvedčuje tomu, že do konca roka bude na svete inverzná dlhopisová krivka.

Počas prvých mesiacov 2018 narástla obsluha amerického dlhu o obrovských 16 % v medziročnom vyjadrení. Postupne preto narastá tlak na Mnuchina, aby hľadal iné spôsoby financovania deficitu. Najväčšími „žrútmi“ štátnych peňazí sú v USA sociálne dávky, Medicare a Medicaid, pričom tu sa plánuje nárast požadovaného kapitálu.

Trumpova administratíva však argumentuje, že aplikované daňové úľavy naštartujú ekonomický rast a z neho sa vykryje finančný deficit. V druhom kvartáli americké HDP rástlo medziročne o 4,1 percenta, teda najrýchlejším tempom od roku 2014, avšak príjmy z daní v rovnakom období boli približne rovnaké ako v minulom roku.

Bude teda zaujímavé sledovať, ako sa finančné trhy vyrovnajú s rastúcim dlhom v USA a súčasne s rastúcimi sadzbami, ktoré obsluhu dlhu predražujú a zároveň indikujú ekonomické spomalenie v nasledujúcich kvartáloch.

Autor článku je Peter Bukov, hlavný analytik TopForex

01 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-17 20:22:13 - Feat.: - Title: Akcie v USA kvôli neistote okolo úrokov a výsledkom klesli, dolár oslabil 04 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 05 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 06:27