StoryEditor

Komentár HN: Víťazstvo, ktoré ešte nič neznamená

09.06.2005, 00:00
Verejnosť včera dosiahla malé víťazstvo v ťažení za lepšiu kontrolu svojich peňazí. Najvyšší kontrolný úrad má dnes z ústavy právo sledovať len to, ako samospráva pracuje s majetkom a peniazmi určenými na tzv. prenesený výkon štátnej správy. Mimo nezávislej kontroly sú miliardy určené na tzv. originálne kompetencie.

Verejnosť včera dosiahla malé víťazstvo v ťažení za lepšiu kontrolu svojich peňazí. "Vláda schválila novelu ústavy rozširujúcu kontrolu NKÚ na samosprávu," hlásali agentúrne titulky a niektorí menej rozvážni jedinci možno mali tendenciu rozhodnutie vlády preceňovať.
Najvyšší kontrolný úrad má dnes z ústavy právo sledovať len to, ako samospráva pracuje s majetkom a peniazmi určenými na tzv. prenesený výkon štátnej správy. Mimo nezávislej kontroly sú miliardy určené na tzv. originálne kompetencie. A to by sa malo zmeniť. Samospráva nám už roky odkazuje, že proti kontrole nič nemá. S dodatkom, že všetky doteraz navrhované riešenia sú pre ňu absolútne neprijateľné. Zabúda pritom, že samospráva znamená "samostatné vykonávanie správnych vecí", nie nekontrolované nakladanie s peniazmi.
Zákon už bol na vláde v marci - vtedy ho musel minister spravodlivosti Daniel Lipšic stiahnuť na žiadosť SMK. "Som za to, aby sme robili reálnu politiku," vyhlásil vtedy vicepremiér Pál Csáky a rokovania presunul na pôdu Koaličnej rady. Dohoda na vláde ešte nič neznamená. Stačí si však spomenúť, ako dopadol podobný pokus pred necelým rokom. Hladký pôrod na vláde vystriedalo fiasko v parlamente. Na schválenie prísnejšej kontroly hospodárenia samospráv chýbalo "len" 49 hlasov. Od opozície nik neočakáva, že bude koalícii pomáhať pretláčať podobné imidžové zákony. O to viac zarazí, že ani jeden koaličný klub v tomto hlasovaní nekonal bez výnimky tak, ako sa zaviazali na začiatku volebného obdobia. Po jednom poslancovi ANO a KDH a najmä desať zástupcov SMK a dvadsať poslancov SDKÚ hlasovalo v rozpore s programovým vyhlásením vlády - tam sľúbili prijímať opatrenia na minimalizáciu možnosti vzniku korupcie a dopracovať systém kontroly zameraný na kontrolu použitia verejných prostriedkov vrátane prostriedkov plynúcich z Európskej únie. Vtedy sa ešte poslanci mohli vyhovoriť- problém bol v tom, že novela ústavy okrem posilnenia NKÚ riešila aj otázku zúženia poslaneckej imunity (ďalší prísľub z programového vyhlásenia!).
Jedno malé víťazstvo ešte neznamená, že sa ťaženie skončí úspechom. Politici radi hovoria, že dôležitejšie než slová sú skutky. Na júnovej schôdzi parlamentu môžu dokázať, že si stoja aspoň za slovami, ktoré vravia oni sami.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:03