Utečenci, ktorí o azyl požiadali v Taliansku, majú zabezpečené ubytovanie až do vybavenia svojich žiadostí. Zároveň dostanú jedlo, hygienické potreby a oblečenie. Kritici však často upozorňujú na zlú kvalitu talianskych prijímacích stredísk. Dva mesiace po vyplnení žiadosti môžu prisťahovalci začať pracovať. Nezamestnaní jedinci v prijímacích centrách dostávajú 75 eur mesačne, teda dve a pol eura na deň. Tí, ktorí sa prijímacie centrá rozhodnú opustiť, na tieto dávky už nárok nemajú.Reuters
StoryEditor

Európa je proti Talianskemu rozpočtu bezmocná

Eurozóna síce kritizuje taliansky rozpočet. Veľa s ním však narobiť nemôže. A to minimálne kvôli ešte vyššiemu deficitu vo Francúzsku a garancii dlhopisov zo strany ECB.

Nová Talianska vláda zastavuje konsolidáciu verejných financií. Nieže by sa predošlé vlády išli pretrhnúť, od roku 2012 do 2017 klesol deficit z 2,9 percenta len na 2,3 percenta HDP, jeho trajektória však bola smerom nadol.

Nová vláda chystá deficit na úrovni 2,4 percent a vyhlasuje, že s takýmto deficitom by chcela aj dovládnuť. Eurozóne sa to nepáči, keďže v rámci fiškálneho kompaktu sa krajina zaviazala postupne znižovať dlh k HDP pod 60 percent, k čomu by potrebovala podstatne nižšie deficity. Pri aktuálnych deficitoch dlh k HDP stagnuje tesne nad úrovňou 130 percent.

Eurozóna však voči Taliansku veľa pák nemá. A to minimálne z týchto dvoch dôvodov:
1. Francúzsko chystá pre rok 2019 ešte vyšší deficit. Na úrovni 2,8percenta. Je síce pravda, že Francúzsko má lepší rastový potenciál (rast znižuje dlh k HDP) a podstatne nižší dlh k HDP ako Taliansko, Taliani by to však doma boli schopní doma predať voličom ako dvojaký meter na krajiny Eurozóny. A v zásade by mali aj pravdu. Púšťať sa do boja voči talianskej vláde ohľadom deficitu, kým nemajú všetky krajiny eurozóny doma upratané, nie je politicky rozumná voľba. A preto zrejme v Brusel príliš veľa štekať nebudú.

2. ECB do roku 2012 garantuje taliansky verejný dlh. To drží úročenie štátnych dlhopisov podstatne nižšie ako by boli bez tejto garancie a nenúti teda vládu ku konsolidácii verejných financií. Síce sa v médiách vypisuje, že trhy panikária, keď sa na to pozrieme z dlhodobého pohľadu, tak to vôbec nie je pravda. Keď nepočítame roky 2014-2018, tak si Taliansko požičiava najlacnejšie v histórii. Čo by dal povedzme taký Berlusconi za takéto nízke výnosy. Aktuálne by si Taliansko požičalo na 10 rokov za 3,4 percenta, čo nie je ani polovica maxím dosiahnutých počas dlhovej krízy, keď sa hovorilo o bankrote krajiny. A je to práve vďaka garancii ECB.

Vývoj výnosov z desaťročných talianskych dlhopisov:

Vyššie výnosy čiastočne odzrkadľujú obavy rozpočtových problémov niekedy vo vzdialenej budúcnosti, z väčšej miery sú však podľa mňa dielom rizika vystúpenia z eurozóny, o ktorom bolo z Talianska v posledných dňoch opäť počuť.

V prípade vystúpenia z eurozóny by totiž Taliansko vyberalo dane v domácej mene, ktorá by výrazne oslabila voči euru, svoje cezhraničný vládny dlh by však muselo splácať v eurách, čo by bolo prakticky nemožné.

Na záver zopakujem to, o čom som písal už viackrát. Garancia dlhopisov ECB síce zachránila eurozónu, na druhej strane však odstránila tlak trhov na zodpovedné hospodárenie. A tento celý príbeh nemusí skončiť Talianskom.

Keď politici v niektorých ďalších krajinách zistia, že môžu byť fiškálne menej zodpovední bez výraznejšej trhovej penalizácie, tak môžu Taliansko nasledovať a môže sa zasiať semienko budúcich dlhových problémov.

01 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-25 12:55:30 - Feat.: - Title: Bude Fico mobilizovať zdroje z dôchodkových úspor? 03 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 04 - Modified: 2024-04-04 14:10:07 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada počíta s infláciou pod tri percentá, očakáva vyšší rast ekonomiky 05 - Modified: 2024-03-17 14:16:37 - Feat.: - Title: Kováčik pre HN: Iba športový úspech dnes už sponzorom nestačí. Investičný dlh sme ešte nedobehli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:34