StoryEditor

Najlepší sused

02.09.2005, 00:00
Dobré múry robia dobrých susedov, hovorí anglická ľudová múdrosť.

Dobré múry robia dobrých susedov, hovorí anglická ľudová múdrosť. Pokiaľ sa však rozhodnete tieto múry vybudovať z vysokých stromov, začínajú sa problémy. Dôchodca David Jollands skončil na deň za mrežami, pretože sa pravidelne chodil vymočiť na susedove stromy susediace s jeho pozemkom. Po roku takéhoto systematického zalievania stromy inak schopné narásť až do 25-metrovej výšky zhnedli a začali vysychať. Malé dávky moču môžu pôde prospievať, takéto intenzívne zavlažovanie však vytvára priveľa soli a zabraňuje, aby sa voda dostala až do listov. Sused jeho tajné rituály nahral na videokameru, čo sudcovia považovali za dostatočný dôkaz a vinníka potrestali.
Historiek ako táto by sa našlo neúrekom. Susedské vzťahy nebývajú vždy najružovejšie. Príčiny sú rôzne, často za tým stojí stará známa závisť. Podľa amerických vedcov ľudia veľmi často porovnávajú svoje bohatstvo práve so susedmi. Nedávno publikované výskumy potvrdili hypotézu, že bohatší susedia sa považujú za šťastnejších - stačí keď sa pozrú za najbližší plot a hneď sa cítia lepšie. Relatívne príjmy sa pri ľudskom šťastí ukázali dôležitejšie ako príjmy absolútne. Nezáleží teda až tak na tom, koľko zarábate, ale s kým sa porovnávate. Ak zbohatnete, je najväčšou hlúposťou presťahovať sa do zbohatlíckej štvrti, pretože tým vaše bohatstvo prestane vynikať a dokonca sa môžete ľahko zaradiť medzi menej majetných obyvateľov štvrte. Poučenie z toho je jednoduché: vyberte si chudobnejších susedov, aby vás ich majetok neiritoval. Čakať, kým sa zotmie, a vybiehať na každú malú potrebu von, nie je až také príjemné.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 19:38