O tom, či znížiť spotrebnú daň z palív, sa môže rozhodnúť politicky. Bez ohľadu na to, aké bude odborné stanovisko ministra financií Jána Počiatka. Politicky sa už, mimochodom, rozhodlo o Zákonníku práce, alebo o (ne)rušení (ne)rentabilných vlakových spojení.
Ak by však spotrebnú daň znížil tak, aby sa to v konečnej cene benzínu prejavilo niekoľkokorunovým rozdielom, musel by rozpočet prísť o miliardy korún. Tento výpadok by ohrozil deficit verejných financií napriek tomu, že si podľa vlastných slov ctí maastrichtské kritériá potrebné na prijatie eura.
Okrem toho sa nezabudol posťažovať, že to so získavaním peňazí má ťažšie ako minulá vláda. Veď zastavil privatizáciu, rozumej rozpredávanie rodinného striebra slovenskej ekonomiky. Od januára však môže s pomocou novej regulačnej rady potešiť ľudí zlacnením plynu, pretože koruna sa oproti doláru posilní. Tentoraz to nevyčítal z krištáľovej gule, len použil aktuálnu menovú prognózu na získanie ďalších preferencií pre svoju stranu aj osobu. Tých už má teraz viac, ako ktokoľvek pred ním, dokonca pokoril niekdajšiu ľudovú ikonu, Vladimíra Mečiara.
Všetko toto je možné, pretože slovenská ekonomika je v závideniahodnej kondícii. Pri otázke, či ju takto nezdedil po terajšej opozícii, útočí na novinárov, ktorí sú podľa neho jej hovorcami a narážku na daňovú reformu šikovne preSmerúva do pre ľudí uchopiteľnejšej témy o nezmyselných dvadsaťkorunáčkach u lekára.
Podobne ako kedysi Pavol Rusko, aj on už nabieha na komunikačnú taktiku. najskôr-promuj-potom-konaj. V čase, keď v relácii politika.sk povedal, že bude budúci týždeň rokovať o benzíne, o tom v Slovnafte ani na ministerstve financií nikto nevedel.
Nepotrebuje hodinky, pretože sám povie, koľko je hodín. Nikdy nespí, pretože sústavne bdie. Nesleduje trhy, on určí, ako budú vklady zarábať. Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico vo vlastnej osobe.

Juraj Danielis, zástupca šéfredaktora HN, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-05-12 22:34:24 - Feat.: 0 - Title: Verejný register záložného práva 02 - Modified: 2003-05-13 06:39:35 - Feat.: 0 - Title: Protimonopolný úrad SR informuje 03 - Modified: 2003-05-13 06:41:01 - Feat.: 0 - Title: Monitor zahraničnej tlače
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 18:20