StoryEditor

Zakázaná kampaň

15.11.2006, 23:00

Včera sa začala volebná kampaň pred komunálnymi voľbami. Napriek tomu sa kandidáti na nás z bilbordov usmievali už celé týždne predtým. Je to bežná prax aj pri iných voľbách. Svojou nejasnosťou a nedokonalosťou to umožňujú zákony. V tomto prípade je to však inak. V zákone o komunálnych voľbách sa píše: "Kampaň sa začína 17 dní a končí 48 hodín pred začiatkom volieb. Vedenie kampane mimo určeného času je zakázané." Volebný zákon pre komunálne voľby je aspoň v tomto jednoznačný. Už menej jasné je, čo sa stane, ak kandidáti toto pravidlo nerešpektujú.
Nejasný právny stav vytvára podmienky pre subjektívne a veľmi široké rozhodovanie volebných komisií, súdov a napokon aj Ústavného súdu. Keďže pravidlá očividne porušujú mnohí, tak budú pravdepodobne buď prižmurovať oči, alebo budú rozhodovať selektívne.
Za každú cenu vyhrať, aj s porušením pravidiel hry, je nešportové. Mohli by sme si povedať, že voľby nie sú šport a že je dobre, keď šikovní vyhrajú. Kto však môže zaručiť, že potom verejní činitelia nebudú šikovní i vo svoj vlastný prospech? Možno práve to, či dodržiavajú pravidlá i vtedy, keď nehrozí sankcia, je najlepšou skúškou toho, ako sa budú správať aj po tom, keď budú zvolení.
Pretože tie najdôležitejšie normy správania v živote sú práve mimo dosahu donucovacej moci štátu. A je predsa dobre, ak sa ľudia vo verejnej službe osvedčia ako čestní, odvážni či spravodliví občania. Ako to však zistiť? Ak je niekto čestný len vtedy, keď mu inak hrozí, že ho zavrú, tak je miera jeho čestnosti dosť nízka. Rovnako však, ak má byť budúci prvý občan mesta či obce spravodlivý iba ak mu naozaj hrozí, že ho vyradia zo súťaže o túto pozíciu, aký to potom bude starosta či primátor?
Vedome porušovať pravidlá, ktoré nie sú zviazané s priamou sankciou, je preto oveľa vážnejšie, než sa na prvý pohľad zdá. A azda je dobre, že zákon presne nehovorí o tom, čo sa stane tomu, kto robí zakázanú kampaň. Je to vlastne informácia pre voličov, že kandidát cez túto skúšku neprešiel.

Ivan Šimko, MISIA 21, člen Ústrednej volebnej komisie

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:39