StoryEditor

Ak nie niečo, tak aspoň nič

28.12.2006, 23:00

Smerom k ľuďom. Tak znelo hlavné predvolebné heslo strany Smer-SD. A s týmto heslom strana Roberta Fica voľby aj vyhrala. Ak by na predvolebných plagátoch stálo: Smerom k firmám a taká by bola aj celá predvolebná rétorika, volebné výsledky by možno vyzerali inak. Firmy volebné právo nemajú a možno preto je ich dobro takou prioritou, akou je.
V správe o stave podnikateľského prostredia v roku 2006 možno nájsť aj opatrenia, ktorými by mala vláda podmienky na podnikanie zlepšiť. Bodov je šesť a začínajú sa takto: vypracovať analýzu, vypracovať audit, vypracovať akčný plán, vypracovať zhodnotenia... Okrem toho je tam ešte potreba zriadiť Radu pre podnikateľské prostredie a zabezpečiť školenie úradníkov.
Takže pomaly nič konkrétne, iba analýzy s neistým efektom v praxi... Pritom potreby podnikov nik hádať nemusí. Prekážajú im napríklad časté návštevy Sociálnej poisťovne a výkazy, ktoré jej musia posielať.
Medzi spomínaných šesť opatrení na zlepšenie situácie sa však elektronizácia štátnej správy nedostala a nič sa tam nedá nájsť ani o pláne čo najrýchlejšie zjednotiť výber a správu daní a odvodov. O potláčaní korupcie taktiež plány mlčia. Hlavným problémom v justícii podľa vládnej agendy vyzerá rušenie či ponechanie Špeciálneho súdu.
Podnikateľské prostredie nie je skrátka ničím, čo by štátu "trhalo žily". Preto by možno bolo lepšie, aby dal firmám čo možno najväčší pokoj a nemenil napríklad Zákonník práce či nevymýšľal, čo všetko by sa dalo regulovať. Zatiaľ to tak nevyzerá.

Lukáš Pardubský, vedúci ekonomického oddelenia

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 16:57