StoryEditor

Svet podľa Kovacsa

19.02.2007, 23:00

Keď ľudia kupujú niečo lacno, treba zdvihnúť dane a predražiť im nákup. Nebudeme predsa riskovať, aby začali šetriť. Takto nejako rozmýšľa eurokomisár pre oblasť daní László Kovacs. Nepáči sa mu, že nemeckí kamionisti radi tankujú v Česku a navrhuje zvýšiť minimálnu sadzbu spotrebnej dane z nafty. Tento krok dostane české ceny bližšie k tým nemeckým.
Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že nás sa aktivity pána eurokomisára nijako zvlášť netýkajú (v otázke zdaňovania nafty sme skôr v pozícii Nemcov ako Čechov). No Kovacsov odkaz znie v skutočnosti inak: ak niečo nakupujete lacno v zahraničí, je to problém nie preto, že by to u vás doma bolo drahé, ale preto, že je to v inej krajine lacné. Podľa Kovacsovej logiky by ceny v Európe mali byť rovnaké, ale mali by byť také vysoké ako dnes v tom najdrahšom štáte.
Rozumne uvažujúci človek by sa mohol zamýšľať aj tisíc a jednu noc, kým by prišiel na to, o čo pánu eurokomisárovi ide. Hovorí o palivovej turistike, ktorá poškodzuje životné prostredie. V tomto sa nemýli, rovnako ako by sa nemýlil, ak by hovoril, že životnému prostrediu škodí aj jazda za veľkými nákupmi do hypermarketov.
A v budúcnosti nemusí ísť o naftu. Čo ak sa pánovi Kovacsovi prestane páčiť, že Slováci kupujú škodovky po 400-tisíc korún, a chudáci Dáni za tie isté autá platia v prepočte milión? Nenavrhne ten istý eurokomisár minimálnu sadzbu DPH na autá tak, aby sme sa priblížili k dánskym 180 percentám? Logiku á la László Kovacs by to malo.
Keď sme vstupovali do Európskej únie, skeptici pred tým, čo dnes predvádza pán eurokomisár, varovali. Ich slová bral málokto vážne. Začalo sa to nenápadnými položkami, ktoré radi oželieme alebo za ktoré si radi priplatíme, a rastúce minimálne sadzby z cigariet a alkoholu sme vyriešili mávnutím ruky. Teraz sa však už hovorí o nafte, teda o niečom, vďaka čomu sa lieky dostávajú do lekární a vďaka čomu autobus privezie každé ráno deti do škôl.

TOMÁŠ VELECKÝ, redaktor Podnikov a trhov, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 14:14