trhy, burza, akcieReuters
StoryEditor

Mladí neveria tradičným bankám. Investície si chcú riadiť sami

23.01.2019, 09:59
Každý investor si bude môcť riadiť portfólio samostatne.

Prístup mladej generácie k investovaniu sa oproti tým predchádzajúcim výrazne zmenil. Mladí už toľko neveria tradičným bankám a chcú si svoje investície riadiť sami. Majú navyše veľké nároky na user experience. Očakávajú hladký a bezproblémový priebeh digitálneho obchodovania.

Technológie preto jednoznačne vnímam ako základný kameň odvetvia finančných služieb a bankovníctva budúcnosti. Myslím si, že v tomto smere môžeme očakávať rad zmien.

Každý investor si bude môcť riadiť portfólio samostatne. Kým predtým ste potrebovali osobného finančného poradcu alebo makléra, ktorý za vás investoval, teraz technológie tieto procesy zjednodušujú, takže ktokoľvek môže sám riadiť svoje investície.

Je zrejmé, že mladí investori majú čoraz väčší vplyv na svetové finančné trhy. Ich záujem bol napríklad jednou z príčin vysokého rastu spoločností ako Facebook, Amazon alebo Netflix.

Je to preto, že najmä mladá generácia s týmito spoločnosťami denne prichádza do kontaktu z pozície spotrebiteľov. Pri budovaní svojich investičných portfólií sa preto samozrejme obracajú práve na tieto spoločnosti.

Digitalizácia stojí aj za rastom záujmu o kryptomeny alebo o crowdfunding. Ja osobne sa ani jednou z týchto oblastí aktívne nezaoberám, ale ich popularita len zdôrazňuje nadšenie z nových technológií a financovania podporených technologickými inováciami.

Ďalším skvelým príkladom je trh s dlhopismi, kde technológia úplne zmenili spôsob, ako môžu zákazníci investovať. Nám sa zdalo takmer nepochopiteľné, že v dnešnej ére obrovského technologického pokroku by malo byť obchodovanie s dlhopismi stále závislé na manuálnom spracovaní obchodu, zvyčajne prostredníctvom telefónu.

V tejto oblasti sme preto urobili veľký krok vpred. K dispozíciu už je digitálna platforma pre obchodovanie s dlhopismi, čo znamená, že dlhopisy môžete nakúpiť rýchlo a jednoducho len cez pár kliknutí, o čom sa nám pred pár rokmi ani nesnívalo.

Uskutočnenie transakcie nezaberie viac ako 40 sekúnd a vďaka obchodovaniu v reálnom čase získa investor vždy tú najlepšiu dostupnú cenu na trhu.

Autor článku je Tomáš Daňhel, analytik Saxo Bank

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expertka 02 - Modified: 2024-04-19 12:50:44 - Feat.: - Title: XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní 03 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 04 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 05 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:58