StoryEditor

Dôchodky -- vec verejná

02.10.2002, 00:00

Dôchodkovú reformu chcú všetky štyri strany novej vládnej koalície. Problém je, že každá má o nej inú predstavu. Zhodujú sa len v tom, že podstatou reformy má byť vytvorenie nového kapitalizačného dôchodkového systému. Výrazne sa odlišujú už v názore na to, koľko percent zo súčasných odvodov by malo byť presmerovaných z priebežného do kapitalizačného systému. SDKÚ, ktorá má obsadiť kreslo ministra práce a sociálnych vecí, o konkrétnych percentách zatiaľ mlčala. Ak sa potvrdia kuloárne informácie a SDKÚ so súhlasom ostatných koaličných partnerov zverí toto ministerstvo, a teda aj koncepciu reformy do rúk ľuďom blízkym Demokratickej strane, bude to jasný signál, že koalícia a SDKÚ zvlášť chcú maximálne radikálnu reformu. Jej atribútmi bude úplné prehodnotenie princípov sociálnej a medzigeneračnej solidarity, minimalizácia trvania a rozsahu priebežného dôchodkového systému, spravovanie nových kapitalizačných dôchodkových fondov privátnymi správcovskými spoločnosťami, ktoré si budú vyberať sami občania a ktoré nebudú podliehať priamej štátnej kontrole. Podmienkou takejto reformy je súhlas všetkých koaličných strán s predajom zväčša majoritných podielov FNM, alebo štátu v tzv. strategických firmách (SPP, elektroenergetika, Slovenské telekomunikácie, pošta, spomínajú sa aj štátne lesy a pod.). Prostriedkami získanými predajom bude potrebné pokryť deficit v priebežnom dôchodkovom systéme, z ktorého sa dofinancujú dôchodky občanov staršej vekovej kategórie.
Na propagáciu takejto reformy sú už pripravené aj prostriedky. Existuje dostatok zahraničných a domácich ekonomických skupín a subjektov, ktoré majú záujem, aby sa na Slovensku akumuláciou odvodov vo fondoch nového kapitalizačného dôchodkového systému vytvoril čo najväčší objem tzv. dlhých peňazí a aby sa ich správa zverila do rúk komerčným subjektom na komerčnom základe. Ich podnikateľský cieľ je absolútne legálny -- zisk zo správy fondov, nové investičné zdroje a príležitosti, ale aj presvedčenie, že toto je ekonomicky najracionálnejšie a sociálne najspravodlivejšie riešenie.
Väčším problémom je, že vďaka povrchným proklamáciám politických strán má väčšina verejnosti dosť hmlisté predstavy o rôznych možných alternatívach reformy, o pozitívach a rizikách každej z nich. Bolo by zlé, keby bola odkázaná len na informácie typu brožúrky, ktorú vydala v cykle Vec verejná Nadácia F. A. Hayeka. Tá pôsobivo a sem-tam rozum urážajúcim spôsobom vymenúva množstvo pozitív radikálnej dôchodkovej reformy. Sľubuje odvážne veci, napríklad výrazne vyšší dôchodok pri súčasnom poklese odvodového zaťaženia, pričom zabúda na transformačné náklady aj na riziká reformy, napríklad na vplyv očakávaného enormného rastu cenovej hladiny vyvolaného vstupom Slovenska do EÚ na reálnu hodnotu úspor v dôchodkových fondoch. Dosť jednostranný pohľad na vec verejnú.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 11:24