StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

05.08.2003, 00:00

The Guardian
Strach je často silnejšou zbraňou teroristov než samotný útok. Stále sa hovorí, aká je vojna prezidenta USA Georgea W. Busha proti terorizmu úspešná. Prečo je teda aj po Iraku a Afganistane hrozba z útokov stále rovnako naliehavá? Teroristická sieť Al-Kajdá, ktorá má na svedomí tragické udalosti z 11. septembra 2001, preukázala prekvapivú schopnosť prispôsobiť sa: dokáže nadväzovať nové vzťahy, neustále mení taktiku. No Bushovej administratíve chýba práve táto predstavivosť, inovatívnosť a schopnosť prísť s nejakým novým a účinnejším spôsobom boja. Jeho nediplomatické a robustné vedenie namiesto porážky terorizmu teraz vyvoláva otázky o jeho schopnostiach. (Nemotorný Bush dáva Usámovi otvorenú šancu, Simon Tisdall, 4. 8.)

Der Standard
Nádeje na mier v Čečensku ležia pochované pod ruinami nemocnice v Mozdoku. Od upokojenia celej situácie je dnes tak ďaleko ako pred rokom. Všetky kroky, vedúce k politickému riešeniu, s ktorými súhlasili aj západní politici - nová ústava, amnestia, skutočnosť, že velenie antiteroristických operácií prešlo z rúk tajnej služby do rúk polície - neprinášajú vonkoncom nič. Práve naopak, každý krok ruského vedenia, smerujúci k mieru, vedie k eskalácii konfliktu. (Dvojité varovanie, Christoph Winder, 4. 8.)

Mladá fronta Dnes
Do situácie vo svete nevídanej sa dostala česká diplomacia v Nemecku. Česko tam má hneď dvoch veľvyslancov, presnejšie povedané, v Nemecku pôsobia dvaja Česi, ktorí vystupujú ako veľvyslanci. Právoplatne akreditovaný veľvyslanec ČR v Nemecku má sídlo v Berlíne. V Bonne, kde je pobočka českej ambasády, začala titul veľvyslanca používať od mája aj vedúca pobočky Jaroslava Jeslínková. Bývalej českej veľvyslankyni v Litve a Lotyšsku titul skutočne patrí, ale iba čiastočne. Ako diplomatickú hodnosť môže titul "veľvyslankyňa" používať Jaroslava Jeslínková doživotne. Pred časom o tom rozhodol minister zahraničných vecí Cyril Svoboda s tým, že doživotné priznanie titulu platí pre všetkých bývalých veľvyslancov. (Česko má v Nemecku dvoch veľvyslancov, Johanna Grohová, Lukáš Dolanský, 4. 8.)

01 - Modified: 2002-11-11 12:46:51 - Feat.: 0 - Title: Na strednom Slovensku sú cesty mokré a pokryté kašovitou vrstvou snehu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 11:42