StoryEditor

Námet pre naivné divadlo

19.05.2006, 00:00
Konkurzný sudca, ktorý by mal schváliť návrh správcu konkurznej podstaty spoločnosti Istrofin, drží v rukách horúci zemiak. Ak tak urobí, akcionári Istrofinu -- nástupcu fondu VÚB Kupón, najväčšieho investičného fondu z kupónovej privatizácie -- definitívne prídu o svoj majetok a o ilúzie, s ktorými do kupónky vstupovali.

Konkurzný sudca, ktorý by mal schváliť návrh správcu konkurznej podstaty spoločnosti Istrofin, drží v rukách horúci zemiak. Ak tak urobí, akcionári Istrofinu -- nástupcu fondu VÚB Kupón, najväčšieho investičného fondu z kupónovej privatizácie -- definitívne prídu o svoj majetok a o ilúzie, s ktorými do kupónky vstupovali. Pôvodne ich bolo vyše pol milióna, dnes ich je ešte stále vyše 150-tisíc. VÚB Kupón spravoval v čase svojho vzniku majetok za 12 miliárd korún. Po rozhodnutí konkurzného sudcu nemusí z neho zostať vôbec nič.
Namiesto rozvoja kapitálového trhu a vybudovania ľudového kapitalizmu, o ktorom sa snívalo pri naštartovaní kupónovej privatizácie, máme dnes na Slovensku jeho totálny úpadok a nedôveru v jeho fungovanie. Nie sa čo čudovať. Z pôvodných 165 fondov, založených na Slovensku na začiatku deväťdesiatych rokov pre kupónovú privatizáciu, sa na otvorené podielové fondy transformovali len dva. Žalostne málo na taký veľký počet fondov, v ktorých sa stratilo 80 miliárd korún majetku v účtovnej hodnote.
Čo je však ešte horšie, žalostne málo sa vie o tom, ako skončil majetok v privatizačných fondoch, ktoré sa rôznym spôsobom a v niekoľkých etapách transformovali (napríklad na akciové spoločnosti alebo vstupovali do likvidácie či do konkurzu, prípadne sa zlučovali), až sa stratili. K okradnutiu drobných akcionárov fondov pritom najviac prispeli práve tí, ktorí sa o ich majetok mali starať. Česť výnimkám.
Mnohí z bývalých správcov fondov dnes vlastnia firmy, ktorých akcie boli kedysi majetkom týchto fondov. Smutné je, že prevody majetku z fondov kolektívneho investovania do súkromných rúk sa diali pod kontrolou nefunkčného dohľadu nad kapitálovým trhom a ani súdy a platná legislatíva im v tom nedokázali zabrániť. Boj o svoj majetok vo fonde VÚB Kupón, ktorý vedie zopár drobných akcionárov už niekoľko rokov, bol asi posledným zúfalým pokusom presadiť majetkové nároky drobných akcionárov z kupónovej privatizácie. Je iróniou osudu, že na tej istej adrese, kde sídli nástupca najväčšieho československého investičného privatizačného fondu z kupónovej privatizácie, sídli aj Radošinské naivné divadlo. To môže z osudu svojho suseda ťažiť -- námetom pre ďalšiu komédiu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:34