StoryEditor

Poznámka: Ťahanie za nos

04.08.2006, 00:00

Český premiér a predseda ČSSD Jiří Paroubek ukázal, že aj keď nie je ideálny štátnik, je skvelý stratég. Napriek tomu, že sa mu pred dvoma mesiacmi nepodarilo vyhrať voľby, je stále v úrade a nič zatiaľ neveští jeho rýchly koniec jeho vlády.
Verný svojej prezývke "buldozér" dokázal neústupčivosťou a naťahovaním času vraziť klin medzi strany trojkoalície ODS, KDÚ-ČSL a Zelených. Nesporne mu v tom pomáha aj slabá povaha lídra občianskych demokratov Mirka Topolánka, ktorý sa dal zatlačiť do kúta a tancuje vlastne presne tak ako Paroubek píska. O tom, že sa v zákulisí rodí veľká koalícia alebo opozičná zmluva ODS a ČSSD, už takmer nikto nepochybuje. Voliči, ktorí sa najväčšími českými stranami dali rozoštvať počas predvolebnej kampane, majú zrazu pocit, že všetko bolo iba divadlo. Jiřímu Paroubkovi jednoducho ide karta. Na rozdiel od svojho oddaného priateľa (tiež už premiéra) Roberta Fica si našiel serióznejšieho partnera. Českí komentátori sa však obávajú, že to nebude ten správny proreformný s(S)mer.
Bezproblémový CzechTek 2006, ktorý vlastne zorganizoval premiér a jeho ľudia, dokázal, že si získal aj srdcia bijúce v techno rytme. Smutní z toho, že Česko nečakajú v kombinácii Topolánek, Paroubek, Klaus pravdepodobne tie najlepšie časy, sú len ľudovci a voliči. Práve ich hlavní aktéri povolebného patu ťahali za nos.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 01:42