StoryEditor

Názor: Otvorená náruč Paroubka nestačí

17.07.2006, 00:00

Po politickej búrke v Bruseli sa pre Roberta Fica na medzinárodnom nebi konečne trochu vyjasnilo. V Prahe ho cez víkend s otvorenou náručou a gastronomickým zázrakom na stole privítal český kolega Jiří Paroubek. Odchádzajúci premiér sa Roberta Fica zastal už počas "prvej vlny odsúdenia" novej slovenskej koalície socialistickými europoslancami a "pánom z Bruselu" odkázal, že ak prerušia styky s Ficom, nech nečakajú ani na neho.
Na rozhodnutí pozastaviť Smeru-SD členstvo v Európskej socialistickej strane však už Paroubkove hrozby ťažko niečo zmenia. Napokon, za sankcie sa postavili aj českí europoslanci. Fico sa spolieha, že európskych partnerov presvedčí vládnym programov a konkrétnymi činmi - teda, že budú v súlade s európskymi ideálmi aj v oblasti národnostných menšín.
Eurosocialisti však tvrdia, že im ide o princíp - za žiadnych okolností sa nespolčovať s krajnou pravicou. Ich šéf v EP Martin Schultz si nemôže dovoliť ostať ticho v prípade spojenia Smeru-SD so SNS. Vlk nebude vegetariánom, tvrdí Schultz a ako hlavný argument mu tiež stačia výroky Jána Slotu, ktorých výber za posledných deväť rokov sa pred pár dňami prehnal internetovou poštou europoslancov.
Odvolávali sa na ne ešte aj stredopravičiari, keď hodnotili situáciu na Slovensku. Ich prvotná reakcia pritom bola oveľa miernejšia ako u ľavicových kolegov. Líder frakcie európskych ľudovcov Hans-Gert Poettering však údajne slovenských europoslancov neskôr vyburcoval k nápadu vytvoriť "monitorovaciu skupinu" o Slovensku, keď predsedu SNS na zasadnutí frakcie uviedol ako údajného autora výroku, že "Maďari sú takí aktívni, až sú rádioaktívni - najlepšie by bolo zasypať ich betónom". Ideu bruselského monitoringu už viacerí slovenskí politici kritizovali. Je fakt, že EP dokáže občas mnohé veci nafúknuť a potom využiť na vlastnú propagáciu. Prejavilo sa to už počas štrasburských rokovaní socialistov, ktoré si prišla vypočuť aj istá poslankyňa z výboru pre občianske slobody. Novinárom potom tvrdila, že Slovensko sa bude určite už čoskoro pretriasať v pléne EP. Takýto a priori tlak je síce nepríjemný, ale môže byť aj kontraproduktívny.
V konečnom dôsledku je však na šéfovi národniarov a krokoch jeho ľudí vo vláde, ako sa bude o Slovensku hovoriť na európskom fóre po letnej prestávke. To je hlavný odkaz pre dlhoročného zabávača národa zo Žiliny. V Európe je totiž istý typ vtipov tabu. Premiér Fico podľa ČTK Paroubka ubezpečil, že v prípade podobných slovných hračiek ako v minulosti hrozí Slotovi žltá či až červená karta. Podobný scenár však čaká aj nového slovenského premiéra. Minimálne, ak chce na zahraničné cesty chodiť aj inde ako do Prahy. A aj vtedy, keď už nebude premiérom.

Autorka je redaktorkou www.euobsever.com a spolupracovníčka HN v Bruseli.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 19:07