StoryEditor

Únia na križovatke

13.06.2003, 00:00

Slovensko s ďalšími kandidátskymi krajinami čaká, kam sa Európska únia uberie. Nečaká pasívne, ale spolu s ďalšími malými krajinami funguje v klube 18 menších krajín, ktoré sú nespokojné so zámermi dominantných členských štátov zmeniť úniu na svoj obraz. Je otázne, či malým kandidátskym krajinám dáva ich pozícia oprávnenie dupať na moste spolu s Francúzskom a Nemeckom, ale isté je, že spolu s menšími členskými krajinami vytvárajú protiváhu. Pri dnešných mechanizmoch EÚ ich veľké krajiny musia brať vážne.
Je isté, že tradičný spôsob fungovania bruselských inštitúcií najmä po rozšírení ohrozuje fungovanie únie. Francúzsko a Nemecko sa snažia svoju váhu presadiť aj v rozhodovacích procesoch a idú nad rámec zmluvy z Nice. Na druhej strane práve tieto krajiny sú disciplinovaní hriešnici, porušujúci Pakt stability, ktorého rozpad by mal nezvratné následky.
Niektoré požiadavky malých krajín nevedú k sfunkčneniu únie. Napríklad jeden komisár na jednu krajinu je nefunkčný a pre veľké krajiny neprijateľný princíp. Na druhej strane zasa ich predstava neplnoprávnych komisárov je diskriminačná a urážlivá. Možným riešením by bolo rotovanie malých krajín na menšom počte kresiel, čiže každá z nich by mala obdobie, keby v Európskej komisii zastúpená nebola. Napokon, kompetencie parlamentu sa majú zvýšiť, komisii ubrať.
Hneď za politickými otázkami prídu ekonomické. Ak má byť únia konkurencieschopná a plne využiť integračné efekty, zákonitou tendenciou je homogenizácia ekonomického prostredia. Ak bude daňová konkurencia niektorých nových členov, medziiným SR, prinášať efekty v podobe presunu firiem, veľmi rýchlo sa dostane na program daňová harmonizácia. Jedno Írsko únia mohla strpieť, ale viac nie. Silnejú názory, že stláčanie daňovej úrovne sa môže dostať pod únosnú mieru. Hovorí sa o environmentálnych daniach, ktoré by sa uvalili na produkciu a spotrebu zaťažujúce životné prostredie a výnosy z nich by sa použili na stimuláciu environmentálne konformných aktivít. Aj toto sú veci, o ktorých v Solúne pôjde a treba s nimi pri eufórii z nízkych, jednoduchých a všeriešiacich daní rátať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. jún 2024 10:11