líra, kurzTASR
StoryEditor

Turecká mena výrazne stratila, radosť z lacnejších zájazdov je však predčasná

05.04.2019, 14:45
Pre budúcu sezónu nie je vylúčené, že turecká centrálna banka na jeseň opäť naštartuje nákupy domácej meny a docieli jej posilnenie.

Turecká mena má za sebou veľmi zlý rok. Z úrovne 4,5 líry za euro sa znehodnotila počas posledných dvanástich mesiacov postupne až na osem lír za jedno euro.

To je rekordné, viac ako 70-percentné znehodnotenie tureckej meny. Už v máji však turecká centrálna banka spustila veľké intervencie a pomocou menových nástrojov a operácií na devízovom trhu vrátane zvyšovania sadzieb a nákup domácej meny sa jej podarilo aspoň dočasne ukončiť devalváciu líry a posilniť kurz z 8,00 na 5,85 líry (TRY) za euro.

Prioritným cieľom tureckej centrálnej banky bude znížiť infláciu. Takisto sa bude snažiť eliminovať vysoké cenové výkyvy v rámci kurzu.

Berúc do úvahy stav tureckej ekonomiky to v najbližších mesiacoch vyzerá na pokračovanie mierneho znehodnocovania tureckej líry voči euru. Bez nových, zásadných zásahov centrálnej banky to z dlhodobého hľadiska vyzerá na rozmedzie kurzu od 5,9 až po 7,0 TRY za euro.

Čo to znamená v praxi pre turistov? Podobne ako v minulosti sa potvrdilo, že devalvácia miestnej meny nemá na ceny zájazdov vplyv. Na tie totiž vplýva celý rad faktorov od porovnateľnej cenovej úrovne v regióne až po dopyt.

Zásadné je tiež zakontrahovanie kapacít pred sezónou, ktoré dlhodobo prebieha v zahraničnej mene a touroperátori, poučení rokmi s príliš veľkou ponukou v last minute a výraznými stratami, nakupujú kapacity oveľa striezlivejšie. Menšia ponuka potom drží ceny pobytov hore. Ceny zájazdov do Turecka preto aj tento rok oproti minulej sezóne mierne narástli a nie je veľmi dôvod predpokladať, že na tom oslabenie líry niečo zmení.

Príležitosťou je však využitie lacnejšej líry pri nákupoch. V tomto roku sa turistom určite oplatí nakupovať v domácej mene namiesto v eurách. Tureckí obchodníci to, samozrejme, „skúšajú“ na turistov tým, že umelo navýšia ceny a kompenzujú tým slabšiu líru. Kto sa však nenechá odradiť a dokáže zjednávať s tureckými bankovkami v ruke, môže nakúpiť lacnejšie.

Pre budúcu sezónu nie je vylúčené, že turecká centrálna banka na jeseň opäť naštartuje nákupy domácej meny a docieli jej posilnenie. To len podporí pravdepodobné mierne zdraženie zájazdov na budúci rok. Napriek tomu Turecko ostane cenovo nižšie ako turistické destinácie v regióne ako Turecko či Izrael.

Autor článku je Patrik Mackových, analytik Topforex

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:25