StoryEditor

Predpovede cien? Je to skoro mágia

04.08.2005, 00:00
Znie to zvláštne: Obyčajný smrteľník môže o rope vedieť viac než trhom ostrieľaný expert, ktorý pred spaním miesto ovečiek počíta barely. Že je to neuveriteľné?

Znie to zvláštne: Obyčajný smrteľník môže o rope vedieť viac než trhom ostrieľaný expert, ktorý pred spaním miesto ovečiek počíta barely. Že je to neuveriteľné?
Určite aj laici v odbore aspoň tušia, že strategicky dôležitá surovina sa zdražuje. No, a to je v podstate všetko, čo o rovnakej komodite vie aj dobre honorovaný ropný analytik. Všetko ostatné - koľko ropy bude treba vyťažiť, koľko rafinovať, koľko bude trh žiadať - to je už iba otázkou tipov, prognóz a predikcií. Ktoré sa často mýlia....
Nespoľahlivé dáta a predpovede trápia ropný priemysel už niekoľko desaťročí. Skutočným problémom sa však stávajú najmä vtedy, keď ceny barelov letia nahor, ako to je zhruba v posledných dvoch rokoch.
Prečo? Aj malá chybička v predikcii spotreby tejto suroviny môže byť prvou kockou domina, ktorý spustí známy efekt. Trhy sa potom, pod vplyvom vyššieho dopytu, než aký očakávali, ocitajú v špirále. Stovky a tisíce ďalších dominových kociek padajú k zemi.
Preč sú deväťdesiate roky, keď neočakávaný alebo nesprávne predpovedaný rast dopytu mohol byť ľahko vymazaný pružným zvýšením ťažby. Rafinérie celého sveta idú však teraz na hranici svojich kapacít.
A výsledok? Časté revízie oficiálnych dát a predpovedí takých renomovaných organizácií, ako je Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA), znervózňujú ropné trhy, ktoré potom ťažko skrývajú svoju rozkolísanosť. Neistotu totiž burzy doslova nenávidia. Taktiež preto v pondelok vystúpila cena suroviny na historický rekord. Americká ropa sa predávala až za 62,30 dolára za barel. Pravda, bezprostrednými príčinami bol tentoraz skon saudskoarabského kráľa Fahda a nehody na rafinériách v uplynulom týždni.
Obchodníci, firmy ani spotrebitelia však nemajú inú možnosť než brať zverejňované dáta do úvahy.
"Vždy tu bude určitý substitučný efekt medzi včasnosťou predikcie a jej presnosťou," uvádza Lawrence Eagles, editor mesačných reportov IEA.
Dokonca aj v USA, na najväčšom a najtransparentnejšom surovinovom trhu sveta, občas dáta týkajúce sa dopytu po rope prognostiky doslova a do písmena zaskočia.
"Štatistická chyba predpovedí sa každý mesiac pohybuje v rade niekoľkých státisícov, možno až miliónov barelov denne," hovorí Dave Costello, ekonóm amerického ministerstva pre energetiku.
Na globálnej úrovni nepanuje o nič lepšia situácia. Renomovaní svetoví odhadcovia začali tento mesiac revidovať svoje prvotné ropné predpovede na rok 2006 smerom nahor - nové čísla a nové pohľady tak iba jatria už tak značnú neistotu obchodníkov aj spotrebiteľov.
Parížska agentúra IES napríklad tvrdí, že svet v nadchádzajúcom roku bude mať záujem o menej strategické suroviny od ropnej organizácie OPEC, než koľko tento kartel dodal počas tohto roka. Americké ministerstvo pre energetiku však hovorí pravý opak - dopyt globálnych trhov vraj ešte vzrastie. No a odhady viedenského ústredia OPEC či washingtonskej spoločnosti PFC Energy sa nachádzajú "niekde medzi". Obchodníci aj spotrebitelia si môžu vybrať.
Ropné dáta sú vrtkavé kvôli značnému množstvu ovplyvňujúcich faktorov. Odhady môže vychýliť neočakávane nepriaznivé počasie, nehody či útoky na ropovody, avšak aj politické "šoky", napríklad teroristické útoky. Prognózovanie ešte neuľahčuje fakt, že spotreba ropy je závislá od budúceho hospodárskeho rastu, ktorý je už sám osebe predikciou, a to rovnako pomerne namáhavou a vrtkavou. Predpovede sú v ropnom svete istým druhom umenia azda ešte viac ako v iných odboroch, v ktorých sa pozerá do budúcnosti. Je to umenie klamné a neskutočne mnohými nestálymi zložkami. Vlastne je to skoro mágia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 11:46