StoryEditor

Komentár HN: V bytovej politike bez výrazných zmien

23.05.2006, 00:00
V civilizovaných krajinách sa traduje, že víťazom volieb sa stáva strana s najlepším návrhom bytovej politiky. Zdá sa, že túto tézu si osvojili aj súčasné strany a na rozdiel od predchádzajúcich období sú vo svojich predstavách o bývaní podstatne konkrétnejšie -- ba dokonca reálnejšie. Svedčí o tom skutočnosť, že programy na podporu bytovej výstavby sú si, odhliadnuc od zopár extrémnych nezmyslov národniarov a komunistov, veľmi podobné.

V civilizovaných krajinách sa traduje, že víťazom volieb sa stáva strana s najlepším návrhom bytovej politiky. Zdá sa, že túto tézu si osvojili aj súčasné strany a na rozdiel od predchádzajúcich období sú vo svojich predstavách o bývaní podstatne konkrétnejšie - ba dokonca reálnejšie. Svedčí o tom skutočnosť, že programy na podporu bytovej výstavby sú si, odhliadnuc od zopár extrémnych nezmyslov národniarov a komunistov, veľmi podobné.
Takmer všetky strany sa sústreďujú na podporu mladých ľudí. Chcú pokračovať vo výstavbe nových nájomných bytov a zároveň znižovať energetickú náročnosť starej panelovej výstavby. Súčasná štátna podpora sedem miliárd korún im vyhovuje. Z toho vyplýva, že strany na oboch koncoch politického spektra si skutočne uvedomujú obsah štátneho mešca i možnosti, ktoré ponúka.
Ako zaujímavosť možno uviesť, že Štátny fond rozvoja bývania, v nedávnej minulosti toľko zatracovaný, podporujú všetci - zrejme je skutočne jednou z mála možností, ako podporiť výstavbu obecných nájomných bytov a ich prostredníctvom dosiahnuť väčšiu mobilitu pracovných síl v území. SDKÚ ako jediná strana ide ešte ďalej a chce dať priestor súkromnému kapitálu. Mohol by pri výstavbe nájomných bytov dostať také isté postavenie vrátane štátnych dotácií ako obce a mestá. Samozrejme aj za tých istých podmienok na vybavenie, štandard a získanie bytu. Nie je to nijaké nóvum, veď kombinácia projektov verejno-súkromného partnerstva je v Európe úplne bežná. Privítali by ju tak stavební podnikatelia, ako aj veľkí developeri.
Kameňom úrazu prípadných politických dohôd sa môžu stať rôzne úľavy a daňové zmeny, ktoré niektoré strany sľubujú. Rezort financií ich odmieta s tým, že by to znamenalo návrat k daňovým únikom. Pri súčasnom bezzubom stavebnom zákone i mnohých iných legislatívnych neporiadkoch sa s týmto názorom dá súhlasiť. Až na to, že v už spomínaných civilizovaných krajinách veľmi dobre funguje obávaná stavebná polícia s obrovskými právomocami, takže úniky každého druhu sú v stavebníctve vskutku zriedkavosťou. No stavebnú políciu ako dohľad štátu nad použitím vlastných peňazí nenavrhuje nik.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:38