StoryEditor

Poznámka: Osud vlády v rukách Klausa

05.09.2006, 00:00

Presne tri mesiace a jeden deň od parlamentných volieb má Česko novú vládu. Jej životnosť však môže byť ešte kratšia. Avšak nový premiér Mirek Topolánek si to veľmi dobre uvedomuje. Preto už dopredu vyhlásil, že chce vládnuť iba pol roka, do jarných predčasných volieb. Je to pokus presvedčiť ostatné parlamentné strany, že lepšie ako ešte mesiace skúšať zostaviť vládu na druhý či tretí pokus, je nechať na chvíľu vládnuť ODS a potom rozdať karty nanovo.
S týmito argumentmi hlavne u sociálnych demokratov a komunistov asi nepochodí. Komunistom by ich voliči podporu pravicovej vlády nikdy neodpustili a sociálni demokrati sa ešte nevzdali myšlienky vládnuť. Pri druhom pokuse o zostavenie vlády by bol totiž asi na rade dnes už bývalý premiér Jiří Paroubek.
Podľa plánov ČSSD by sa mu mohlo podariť presvedčiť niektorých poslancov z radov ľudovcov alebo zelených predsa len zmeniť názor a zahlasovať za jeho vládu podporovanú komunistami. No úspech týchto snáh je rovnako (ne)pravdepodobný ako odhlasovanie dôvery Topolánkovi.
Druhému pokusu o zostavenie vlády však môže ODS zabrániť. Konkrétne jej čestný predseda a zároveň český prezident Václav Klaus. Hlavná postava českej pravice môže teoreticky naťahovať vymenovanie novej vlády aj pol roka. Zachránil by tak Topolánkov plán na jarné predčasné voľby a zabránil by ďalšiemu naťahovaniu bezvládia. Otázne je, či si takýto riskantný krok dovolí. Ostatné politické strany, ktorých podporu Klaus potrebuje na znovuzvolenie, by z tohto riešenia nemuseli byť nadšené.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:31