StoryEditor

Výhoda nevýhody

29.10.2006, 23:00

Slovenská koruna, rovnako ako okolité meny, sa v posledných dňoch teší mimoriadnemu záujmu investorov. Dôvodov je viacero - dobré ekonomické ukazovatele, vysoký hospodársky rast, príťažlivosť regiónu vďaka vyššiemu úročeniu, ktorý je vhodnou alternatívou pre dolárových investorov. V závere minulého týždňa v tempe zhodnocovania nad ostatnými menami vyčnievala slovenská koruna.
Hoci jasne určiť, ktorý z faktorov zaberá najviac je pomerne ťažké, v prospech koruny hovorí aj fakt, že Slovensko, ako jediné z krajín V-4, sa na rozdiel od okolitých štátov zatiaľ nevzdalo svojho pôvodného plánu prijať euro v roku 2009. Česi aj Maďari už na plánovaný termín vstupu do eurozóny rezignovali, Poliaci si ho stále ešte nestanovili. Jednou z vecí, ktorú finančné trhy nemajú rady, je neistota, ktorá v spomínaných krajinách momentálne panuje (a nielen o termíne prijatia eura).
Vznikla tak zaujímavá situácia. Zatiaľ čo po júnových voľbách bol neistý postoj novej slovenskej vlády k euru hlavným faktorom, ktorý sa podpísal pod oslabenie našej meny, o päť mesiacov neskôr je otázka nemennosti dátumu vstupu do eurozóny jednou z predností Slovenska. Pozitívne vnímanie plánov zo strany investorov sa odzrkadlilo vo zvýšenom záujme o korunu. A zdá sa, že sľubom vlády dodržať maastrichtské kritériá zatiaľ veria. Netreba to však brať ako samozrejmosť, jedna vec sú plány a druhá ich plnenie. Ak sa však kabinetu Roberta Fica v budúcom roku podarí dodržať plnenie štátneho rozpočtu a neprekročiť stanovené mantinely pre schodok verejných financií či iných kritérií, kurz koruny oproti euru môže byť ešte silnejší ako doteraz.
Pokiaľ by sa aj vláde podarilo udržať štátnu kasu pod kontrolou, nesmieme zabúdať na ďalší dôležitý faktor na ceste za eurom - inlfácia. Jej zvládnutie totiž nezávisí len od správania sa vlády. Ak by spotrebiteľské ceny začali opäť rásť, centrálna banka bude musieť ďalej zvyšovať úrokové sadzby. Pre korunu to však môže byť dobrá správa. Pokiaľ totiž Slovensko nestratí šancu na prijatie eura v roku 2009, koruna môže ťažiť z čoraz vyššieho úročenia oproti ostatným menám a ďalej posúvať historické maximá.

MATEJ DEMEŠ, redaktor Finančných novín, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:37