StoryEditor

Komentár HN: Investori nepôjdu proti sebe

20.04.2006, 00:00
Takmer každý deň sa dočítame v novinách o novej zahraničnej investícií, ktorá smeruje na Slovensko. Prílev priamych zahraničných investícií sa v minulom roku oporti predchádzajúcemu zvýšil o takmer 30 miliárd korún.

Takmer každý deň sa dočítame v novinách o novej zahraničnej investícii, ktorá smeruje na Slovensko. V tomto roku sa očakáva prílev priamych zahraničných investícií ešte oveľa vyšší ako minuloročných kontrohovaných 60 miliárd korún. Tento výsledok však bude skreslený príjmami z privatizácie Slovenských elektrární, košického a bratislavského letiska. Treba však ešte rátať aj s blížiacimi sa parlamentnými voľbami, ktoré môžu oddialiť, prípadne zmeniť rozhodnutia potenciálnych investorov.
Napriek týmto faktom by mal byť tento rok na príchod zahraničných spoločností minimálne taký úspešný ako rok 2005. Preto sa vynára otázka, či náhodou s rastúcim počtom otváraných nových závodov a pobočiek firiem nebudú rásť aj mzdy rýchlejším tempom ako doteraz kvôli nedostatku potrebných zamestnancov. Veď aj predstavitelia automobilového priemyslu už upozorňujú, že na Slovensku začína chýbať kvalifikovaná pracovná sila. Odpoveď je však jasná, ale nepoteší mnohých ľudí, pretože pracovníci priemyslu nemôžu počítať s príliš rýchlym rastom svojich reálnych miezd. Dôvodov je viac. Prvým je fakt, že na Slovensku je stále veľa ľudí bez práce, a preto zamestnávatelia nájdu potrebnú silu. Väčšina prichádzajúcich investícií súvisí s automobilovou výrobou, ktorá je zameraná na montáž, čo zvládne v podstate každý človek po krátkom zaučení. Navyše, pokiaľ by chceli prichádzajúce spoločnosti kvôli nedostatku robotníkov preplácať zamestnancov z iných podnikov, išli by samy proti sebe, pretože na Slovensko prišli prednostne kvôli lacnej pracovnej sile. Určite si radšej investor vybuduje vlastné vzdelávacie stredisko, kde si svojich zamestnancov vyškolí, na čo dostane príspevok od štátu. Takto to vyjde predsa lacnejšie. Jedine o koho by sa mohli investori pobiť, môžu byť špičkoví odborníci alebo manažéri, ktorých však v každom podniku je len niekoľko. Napriek tomu treba povedať, že reálne mzdy v priemysle na všetkých pozíciách budú rásť aj v tomto roku. Len nie tak rýchlo, ako by si každý prial.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:22