StoryEditor

Nešťastný návrh

21.11.2006, 23:00

Návrh ministerstva zdravotníctva o povinnom poistení istých skupín obyvateľstva v štátnych zdravotných poisťovniach diskriminuje viac ako tri milióny občanov. Títo občania sa nebudú môcť slobodne rozhodnúť na základe svojich vlastných kritérií a preferencií tak ako "zvyšok" populácie. Návrh zároveň obmedzuje slobodnú súťaž na trhu zdravotného poistenia zvýhodňovaním štátnych subjektov, ktoré majú aj bez tohto opatrenia na trhu dominantné postavenie.
Inštitút ekonomických a sociálnych štúdií (INEES) nepovažuje návrh za správny spôsob riešenia istého odlevu poistencov zo štátnych zdravotných poisťovní. Štátne poisťovne by mali bojovať o svojich zákazníkov štandardnými nástrojmi, akými sú zvyšovanie kvality služieb a informovanosť svojich klientov. Podiel na trhu by si nemali zabezpečovať využitím štátneho donucovacieho aparátu.
Návrh, ako bol predstavený v médiách, vytvára fakticky štátnu monopolizáciu trhu zdravotného poistenia a návrat do minulosti, keď na trhu pôsobila iba jedna poisťovňa, a to štátna. Takéto alebo podobné opatrenie by výrazne oslabili postavenie súkromných zdravotných poisťovní. Opätovne by tak klesol tlak na efektivitu a kvalitu zdravotných služieb. Ten vychádza práve z pôsobenia súkromných nákupcov zdravotnej starostlivosti, ktorí sú motivovaní na čo najlepšie plnenie potrieb klientov možnosťou dosiahnuť zisk.
Práva každého poistenca a rozsah plne hradenej zdravotnej starostlivosti sú presne zadefinované v platnej legislatíve a kontrola nakladania so zdrojmi poistencov je dostatočne zabezpečená pôsobením Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Navrhované opatrenie by malo, naopak, za následok zníženie transparentnosti nakladania s prostriedkami v zdravotníctve. Zvýšením objemov financií, o ktorých budú rozhodovať štátni úradníci a netrhové inštitúcie s politicky nominovanými zástupcami, sa zároveň zvýši priestor pre korupčné správanie a vyhľadávanie osobného prospechu.

Mgr. Juraj Karpiš, analytik INESS

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:15