Reuters
StoryEditor

Trumpov zoznam nepriateľov sa rozširuje, našiel si nový cieľ nenávisti

20.06.2019, 14:36
Americký prezident obrátil svoju pozornosť na Európsku centrálnu banku, ktorá pritom môže byť pre Fed vzorom v oblasti znižovania sadzieb.

Neukojená chuť prezidenta Donalda Trumpa po nových „nepriateľoch“ si našla svoj nový cieľ. Po obchodnej vojne s Čínou, s EÚ, so spravodajskými médiami a prisťahovalcami je novým cieľom jeho nenávisti devízový trh, stručne povedané forex.

Výsledkom tohto súboja môže byť slabší dolár a výnosy amerických dlhopisov posúvajúce sa smerom k nule.

Na finančných trhoch obchodujem už viac ako 30 rokov, ale nikdy v živote som nevidel zahraničného lídra, ani žiadneho predchádzajúceho amerického prezidenta, ktorý by komentoval kroky centrálnej banky iného štátu. Až do tohto týždňa. Trump kritizoval ECB za to, že sa vraj snaží získať slabším eurom neoprávnenú výhodu voči doláru.

Americký prezident obrátil svoju pozornosť na Európsku centrálnu banku, ktorá pritom môže byť pre Fed vzorom v oblasti znižovania sadzieb. Fed totiž postupuje pri určovaní sadzieb nesprávne, pretože sa rozhoduje podľa inflácie v štvrtom kvartáli. Skutočné čísla rastu HDP tak môžu byť pre Fed veľkým prekvapením.

Ja osobne som zástancom silného dolára, pretože si myslím, že likvidita v dolároch je, najmä pre subjekty mimo USA, obmedzená. Avšak je jasné, že v prebiehajúcej obchodnej vojne je slabší dolár, ktorý by podporil americký export, potrebný. Slabý dolár, by okrem USA podporil aj rozvojové trhy a globálny ekonomický rast.

Trumpove komentáre ma preto stále viac utvrdzujú v názore, že jeho administratíva bude stále viac tlačiť na oslabenie dolára, buď prostredníctvom verbálnej intervencie, alebo nátlaku na Fed, aby znížil úrokové sadzby na jedno percento, alebo dokonca na nulu.

Posledné týždne nám dokazujú, že Fed je teoreticky pripravený znížiť sadzby na nulu. Navyše odštartovaním predvolebného maratónu v USA Trumpovým sľubom, že sa stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, čo hneď naštartovalo akciové trhy, robí z dolára ďalšiu zbraň v rukách amerického prezidenta.

Autor článku je Steen Jakobsen, hlavný ekonóm Saxo Bank

01 - Modified: 2024-04-16 13:09:37 - Feat.: - Title: Izraelská ekonomika oslabila kvôli vojne s Hamasom viac, ako sa čakalo 02 - Modified: 2024-04-16 11:16:01 - Feat.: - Title: Najdrahšie obedy majú v Trnavskom a najlacnejšie v Trenčianskom kraji 03 - Modified: 2024-04-16 09:56:42 - Feat.: - Title: Obchodný prebytok eurozóny aj EÚ vo februári vzrástol 04 - Modified: 2024-04-16 09:47:06 - Feat.: - Title: Čína a Nemecko majú potenciál pre obojstranne výhodnú spoluprácu, myslí si Si Ťin-pching 05 - Modified: 2024-04-16 09:22:26 - Feat.: - Title: Znižovanie pracovných miest v Tesle zasiahne čínsky predajný tím
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:57