StoryEditor

Komentár HN: (Bez)nádej

30.01.2006, 23:00
Nová strana Nádej znamená iba dočasné politické krytie, Nádej predstavuje iba možnosť vstupu do predvolebných rokovaní. Aj takto sa dá pred septembrom 2006 zvyšovať cena na politickom trhu, aj takto sa dá nenápadne skonštruovať výťah k voliteľným miestam na kandidátnej listine SDKÚ. Na rozdiel od hŕstky politikov bez osobnej sebareflexie môže teda tretina Slovákov pokojne venovať svoj čas, energiu a nádeje úplne iným veciam.

V politickom pohrebníctve budú mať o zákazku navyše. Už dnes môžu chystať pomyslenú truhlu pre časť Ruskových odpadlíkov, ktorí sa pod vedením Jirka Malchárka a Františka Tótha rozhodli založiť ďalší politický subjekt. Napriek tomu nechýba sebavedomie ani vhodne vyselektovaný odkaz z prieskumov verejnej mienky: tretina občanov čaká na novú stranu.
Tentoraz však jednoznačne prevláda to, čo chýba: ideová objednávka na politickom trhu, dôveryhodnosť a "neprefláknutosť" straníckych lídrov, bipolarizácia scény s marketingovým volaním po tretej ceste či mediálne krytie. TV Markíza už druhýkrát do straníckej rieky nevstúpi, STV si to už ani zo zákona dovoliť nemôže a TV Joj má dosť starostí s postupným odstavením Dušana Cinkotu z VyVolených. Dobrovoľnú ekonomickú samovraždu už neplánujú ani investori v printových médiách: Slovenský denník (KDH), Slovenská republika, resp. Nový deň (ĽS-HZDS), Národná obroda, resp. 24 hodín (ANO) - to všetko sú až príliš exemplárne a odstrašujúce príklady. Nepomôže už ani obohraný dôraz na podnikateľov a liberalizmus. Zníženie odvodov bude všeobecným volebným hitom, a z politicky korektnej proticirkevnej rétoriky budú profitovať (lepšie povedané, už sa snažia profitovať pri zmluve o výhrade svedomia) Dzurindova SDKÚ a Ficov Smer. Optimistickým signálom nie je ani poznanie, že morálne odmietnutie praktík Pavla Ruska v ANO bolo v skutočnosti jediným bodom, na ktorom sa všetci "odídení aliančníci" dokázali zhodnúť. Príklady? Ľubomír Lintner koketuje s DÚ, Rudolf Zajac s OKS, potenciálny kandidát na ministra zdravotníctva Peter Biroš sa ukryje v SDKÚ - pre ďalšie neviditeľné tváre z tohto spoločenstva bude v niektorých prípadoch najväčšou devízou bezproblémový odchod z verejného života.
Nádej totiž znamená iba dočasné politické krytie, Nádej predstavuje iba možnosť vstupu do predvolebných rokovaní. Aj takto sa dá pred septembrom 2006 zvyšovať cena na politickom trhu, aj takto sa dá nenápadne skonštruovať výťah k voliteľným miestam na kandidátnej listine SDKÚ. Na rozdiel od hŕstky politikov bez osobnej sebareflexie môže teda tretina Slovákov pokojne venovať svoj čas, energiu a nádeje úplne iným veciam.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:00