StoryEditor

Komentár HN: Zachráňme kultúru -- dejstvo druhé

12.01.2006, 23:00

Medzi signatármi výzvy ministrovi kultúry Františkovi Tóthovi sú výrazné osobnosti slovenskej kultúry, mnohé z nich vo verejnosti známe nielen umeleckou tvorbou, ale i angažovanosťou v iniciatíve Zachráňme kultúru. Vtedy však ideologizáciu kultúry, klientelizmus a rozdeľovanie peňazí určili jednoznačne a adresne. Dnes sú obvinenia ministra vágne, všeobecné a občanovi toho veľa nepovedia. Stavia sa na sile mien, osobností.
Na kultúru ide tento rok zo štátneho rozpočtu asi 4,5 miliardy korún, ďalšie desiatky miliónov idú cez samosprávy. Je to "mäkké odvetvie", z hľadiska štátu čistý požierač peňazí. Niet pochýb, že okrem peňazí rezort potrebuje systémové zmeny, ktoré zavedú do financovania a organizácie poriadok. Patria sem aj zámery dotovať štátnymi peniazmi aktivity podľa návštevnosti, "užívateľského záujmu". Práve toto kritérium pre normatívy nezvolil Tóth šťastne (alebo ho zle prezentoval), lebo najviac by dostávali na svoje turné SuperStar a komorné súbory by sa mohli rovno zrušiť.
Prvoradou úlohou ministerstva kultúry je rozvíjať národné dedičstvo (lepšie povedané, národné dedičstvá Slovákov a národností). V niektorých krajinách sa tak ministerstvo aj volá. Ale v malých krajinách treba finančne držať nad vodou aj aktivity, ktoré sú vo veľkých krajinách ekonomicky samonosné. Typickým príkladom je literatúra - fixné náklady sú rovnaké pri 500-kusovom náklade, ako pri 100-tisícovom - ale i hudobné a divadelné telesá. Podobné je to pri filmovej tvorbe - ak majú tvorcovia ambíciu osloviť nášho diváka, s ekonomickým úspechom rátať nemôžu. Naším predobrazom financovania kultúry by mali byť malé úspešné vyspelé krajiny, ako Rakúsko či Írsko, a napokon, prečo nie Česko. A česká kultúra - náročná i tá i masovejšia - kvitne.
Len vyzvať na odstúpenie ministra je málo. Kultúrna obec by mala jasnejšie formulovať svoje výhrady i svoje predstavy o spravovaní kultúry. Stavať to len na ministrových postojoch nestačí, sympatie verejnosti nezíska. S jedným sa budú musieť umelci zmieriť: zásadne viac peňazí na kultúru od štátu nepôjde. A nech tam bude ktorýkoľvek minister, bude musieť hľadať ako-tak exaktné kritériá na ich rozdeľovanie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:21