StoryEditor

Nebráňte sa detským domovom!

26.05.2006, 00:00
Obyvatelia Michaloviec a Sniny, ktorí bývajú v okolí domu, kde má byť detský domov rodinného typu, proti tomu protestujú. Hovoria, že ako starší ľudia potrebujú pokoj. Deti nech idú bývať niekam inam, ale nie na ich ulicu!

Obyvatelia Michaloviec a Sniny, ktorí bývajú v okolí domu, kde má byť detský domov rodinného typu, proti tomu protestujú. Hovoria, že ako starší ľudia potrebujú pokoj. Deti nech idú bývať niekam inam, ale nie na ich ulicu! Ministerka práce žasne nad ich neuveriteľnými predsudkami a argumentmi. Radí im, aby sa išli pozrieť na deti do fungujúcich zariadení a aby dali nevinným deťom šancu.
Pokrokový svet jednohlasne uprednostňuje rodinné typy bývania pre chovancov namiesto internátneho. Konečne sa to pohlo aj u nás, sem-tam sa už objavili domovy rodinného typu. V takomto prostredí sa deťom darí oveľa lepšie, stávajú sa samostatnejšími, otvorenejšími pre praktický život. Takto sa stávajú súčasťou spoločnosti a nie sú od nej izolované.
Obyvateľov inkriminovanej ulice vraj o pripravovanom zariadení nikto neinformoval. Na ich názor sa nikto nepýtal! No prepáčte! Keď som sa sťahovala do dvanásťposchodového vežiaka, nikto sa ma nepýtal na názor na spolunájomníkov. A predstavte si, pod nami bývajúci sused k nám vždy pribehne rozzúrený, keď niekto robí nejaký hluk. Je totiž presvedčený, že sme to my, veď bývame nad ním, a on presne počuje, že zvuky prichádzajú k nemu zhora. Naopak, nad nami bývajú takí hluční ľudia, že keď sú doma, neustále si sťahujeme krk medzi plecia, pretože každú chvíľu si myslíme, že nám padne strop na hlavu. A kým chodíme po špičkách, aby sme dolného suseda nerušili, trpíme bezcitnosť horných.
Ľudia v Michalovciach a Snine by si mali uvedomiť, že sa sebeckosťou stávajú bariérou normálnemu životu detí, ktoré namiesto výtržností (čoho sa tak obávajú) môžu priniesť do ich ulice trocha života. A práve oni by sa mohli pričiniť o to, aby si deti odpozorovali dobrý príklad slušného spolužitia.
Helena Fialová

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 15:31