TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Peter Kažimír: Otázka nestála či, ale ako rýchlo a v akom rozsahu zasiahnuť

12.09.2019, 19:28
Skutočnosť, že napriek rekordne nízkej nezamestnanosti a rastúcim mzdám, je transmisný kanál do rastu cien ďaleko od želaného stavu nás len utvrdili v nutnosti konať.

Európska centrálna banka dnes doručila balík opatrení, ktorý reaguje na anemický rast cien a spomaľujúci sa ekonomický rast eurozóny, ktorý pramení z pretrvávajúcej neistoty okolo brexitu, pokračujúcej obchodnej vojny medzi Čínou a USA a s tým spojenou neistotou investorov a spotrebiteľov.

My sme dnešný balík podporili.

​Inflácia v eurozóne ostáva dlhodobo pod našim cieľom a naše najnovšie prognózy ju tam zatiaľ nevidia ani počas najbližších dvoch rokov. Skutočnosť, že napriek rekordne nízkej nezamestnanosti a rastúcim mzdám, je transmisný kanál do rastu cien ďaleko od želaného stavu nás len utvrdili v nutnosti konať.

Na základe našich aktuálnych prognóz rastu inflácie a ekonomiky, doplnených o pretrvávajúce negatívne riziká, preto otázka nestála či, ale ako rýchlo a v akom rozsahu zasiahnuť.

Kombinácia zníženia depozitnej sadzby o 10 bázických bodov (ktorú bankám kompenzujeme inými nástrojmi), časovo neohraničené znovunaštartovanie programu nákupu dlhopisov, rekalibrácia forward guidance z časovo-kalendárnej na situačnú, ako aj motivačná úprava podmienok našich cielených dlhodobých pôžičiek bankám nás dostávajú do sedla.

Máme z každého rožku trošku, čo nám má napomôcť držať opraty v rukách.

Zároveň chcem dodať, že riziká, ako pri ekonomickom raste, tak pri inflácii ostávajú aj naďalej negatívne.

A tu sa dostávame k slonovi v porceláne, ktorým je pomalá implementácia štrukturálnych reforiem a fiškálna politika, ktorá neinvestuje do budúceho a udržateľného rastu podľa súčasných potrieb. Je nutné na rovinu povedať, že bez súčinnosti týchto dvoch, bude pozitívny efekt a dopad našich opatrení vždy limitovaný a minie sa účinkom. My nie sme zázračné víly, na to netreba zabúdať.

Je preto potrebné aby krajiny zrýchlili svoje reformné úsilie, aby sa riešila štrukturálna nezamestnanosť a aby fiškálne politiky smerovali investície do budúceho rastu.

Evergreen na záver … to, že sme stále nedobudovali hospodársku a menovú úniu a to, že máme naďalej nedokončenú bankovú úniu a úniu kapitálových trhov tiež veľmi nepomáha.

01 - Modified: 2024-04-16 15:27:42 - Feat.: - Title: Lagardová ohlásila dobré správy: Európska centrálna banka čoskoro začne znižovať úrokové sadzby 02 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 04 - Modified: 2024-04-15 09:12:38 - Feat.: - Title: ECB by mohla tento rok znížiť sadzby viac než trikrát, vraví šéf litovskej centrálnej banky Šimkus 05 - Modified: 2024-04-14 10:50:54 - Feat.: - Title: ECB zrejme začne znižovať úrokové sadzby v júni, potvrdil šéf Banque de France
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 01:58